Pad thai med hemmagjord sås

Detta blev riktigt gott! Jag har gjort min research och fått inspiration från TikTok och från Zeinas kitchen. Slagit ihop recept för att skapa ett recept med lagom mycket hetta och mycket smak! Jag äskade denna, inte för stark men med mycket smak. Länkar jag tog inspiration ifrån: https://zeinaskitchen.se/pad-thai/ Film på TikTok: https://www.tiktok.com/@sandrakimbites/video/7538124420603399446?_t=ZN-8z0CXmVDCbe&_r=1

Stina Wernersson

Sept. 28, 2025

Ingredienser

600 g risnudlar

1 kg scampi

3 st ägg

400 g fast tofu

4 - 6 st salladslök

150 g böngroddar

7 - 8 msk salta jordnötter

Olja till stekning

2 tsk msg

4 st vitlöksklyftor

Såsen

4 msk tamarindpaste

4 msk ostronsås

4 msk fisksås

4 msk palmsocker

2 dl vatten

4 msk sriracha

Servering

Lime

Koriander

Gör så här

Börja med att lägga risnudlarna i blöt i ljummet vatten i ca 30 min. Du kan även snabbt förkoka nudlarna i 4-5 min, sen skölja av dem i kallt vatten och låta dem rinna av i en sil. Jag rekommenderar dock att du blötlägger dem för bäst konsistens på nudlarna.

Blanda alla ingredienser till såsen i en skål och ställ åt sidan. Palmsockret ska rivas (om du köpt det i bit).

Skölj böngroddarna. Skölj salladslöken och skär i bitar. Blanda alla ingredienser till såsen i en skål och ställ åt sidan. Dela tofun i bitar. Finhacka jordnötterna. Nu är du färdig med alla förberedelser.

Hetta upp olja i en wokpanna eller stekpanna. Stek tofun för sig och se till att tofun får yta och blir gyllene bruna. Stek räkorna i olja för sig tills de får färg (du kan steka tillsammans om det får plats). När du är klar ta upp det och lägg på en tallrik åt sidan.

Lägg i salladslök och vitlök i en tom stekpanna. Häll i såsen och låt den koka upp.

Sila bort vattnet från nudlarna ordentligt och vänd ner i stekpannan med såsen och blanda allting ordentligt. Stek nudlarna under omrörning tills de mjuknar. Om du tycker att nudlarna känns hårda, kan du lägga ett lock på stekpannan och låta nudlarna ångas långsamt några minuter tills de mjuknar. Rör om och smaka av, tillsätt eventuellt mer soja/fisksås/ostronsås/socker.

Vänd i böngroddar och räkor och tofun. Blanda ihop allting och stäng av värmen. Toppa med jordnötter, ha gärna en skål på sidan med extra jordnötter också. Servera med lime och eventuellt koriander.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.