Smör till stekning
600 g köttfärs
100 g bacon, pancetta eller lufttorkad skinka
1 st finhackad gul eller röd lök
1 msk vetemjöl eller potatismjöl
1 st burk krossade tomater (400 g/burk)
0.5 - 1 dl vatten
1 tsk salt
1 - 2 krm vitpeppar
1 tsk paprikapulver
2 krm oregano (egenodlad el. från power fruit)
250 g makaroner
60 g smör
60 g vetemjöl
6 dl mjölk
Salt och grovmalen svartpeppar
Ev. lite riven muskotnöt
200 st griven ost, och/eller mild cheddar
50 g riven parmesan
1. Skär baconet i små bitar. Skala och finhacka löken.
2. Hetta upp en stekgryta och lägg i smör. Fräs baconet och ta upp den sedan ur grytan så länge.
3. Värm upp grytan igen, tillsätt mer smör och stek köttfärsen. Bryn och dela med en trägaffel, så att det blir en grynig massa. Strö över vetemjöl/potatismjöl och rör om.
4. Tillsätt de krossade tomaterna med sitt spad, vatten, salt och kryddor. Lägg i det stekta baconet. Rör om och låt köttfärssåsen koka sakta på svag värme (ca 10 min). Rör om då och då. Ställ den sedan åt sidan.
5. Koka makaronerna enligt anvisningarna på paketet. Häll av det kokande vattnet.
6. Smält smöret till såsen i en kastrull och rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölken under kraftig vispning för att undvika klumpar i såsen. Låt såsen puttra i ca. fem minuter under konstant omrörning.
7. Krydda såsen med salt, grovmalen svartpeppar och gärna lite riven muskotnöt. Blanda ner hälften av osten i såsen och blanda ihop såsen med makaronerna.
8. Smörj botten på en medelstor ugnsform med lite smör eller olja och häll i köttfärssåsen. Fördela makaronistuvningen ovanpå och strö över resten av osten.
9. Gratinera gratängen i ugnen på 200 grader i ca. 30 minuter, eller tills gratängen är vackert gyllenbrun.
10. Serveras med en grönsallad bredvid 🥰