Cheesecake med mango och passionsfrukt

Tips! Man kan dekorera med några skivor mango också 🥰

Helén ”Nenne” Mattsson

March 20, 2023

Ingredienser

Pajskalet:

20 st digestivekex

100 g smält smör

Fyllning:

1 st stor mango eller 250 g fryst (tinad)

1 st påse vegegel (dr oetker ) eller 3 st gelatinblad

4 dl vispgrädde

200 g färskost ( philadelphiaost naturell)

1 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Citronsaft av 2 citroner

Chokladganache med passionsfrukt:

3 st passionsfrukt

100 g vit choklad

1 dl vispgrädde

Maräng:

2 st äggvitor

1 dl strösocker

Gör så här

Pajskal: Mixa kexen till ett fint smul i mixer eller matberedare. Smält smöret och blanda ihop med kexen.

Tryck ut kexsmulor i botten på en pajform med löstagbar botten 24 cm i diameter. Låt stå i kylen 5-10 min.

Fyllning: Häll i vispgrädde, färskost och florsocker i en bunke. Vispa allt till en krämig konsistens.

Skala och tärna mangon i bitar (använder man fryst, tina innan). Mixa mango med en stavmixer till en puré.

Pressad citronsaft. Rör ihop med vegegel och värm upp under omrörning tills det börja tjockna. Om man använder gelatinblad, blötlägg i kallt vatten innan i ca 5 min. Värm upp citronsaften och rör ner gelatinbladen tills allt är upplöst. Blanda sedan i mangopuré.

Blanda en liten del av gräddsmeten med mangopurén, så det går ihop. Vänd sedan ner resten av smeten och vänd försiktigt med en slickepott. Ställ i frysen för att stelna, det tar ca 1 tim.

Chokladganache med passionsfrukt: Hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Värm upp vispgrädden i en kastrull eller mikro. Häll den varma vispgrädden över chokladen och låt stå i ca 5 min. Röra om tills all choklad är smält. Dela passionsfrukterna och skrapa ur frukten, sila bort kärnor och blanda med chokladen (rör snabbt).

Häll chokladganache på cheesecake och ställ i kylen.

Maräng: Fyll en kastrull med vattenbad på spisen. (Kastrullen som rymmer den bunke man ska vispa marängen i). Låt vattnet koka upp.

Mät upp äggvitor och strösocker i en bunke. Ställ bunken på kastrullen och vispa för hand tills alla sockerkristaller har smält. Ta bort bunken från värmen och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat och är fast.

Fyll en spritspåse med en rund tyll och spritsa i önskade mönster över cheesecake. Bränn den hastigt ljust brun med en gasbrännare.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.