En maträtt med många smaker som är ett säkert kort när du ska ha gäster. 😊
April 20, 2023
600 - 800 g fläskfilé
2 st vitlöksklyftor
1 dl balsamvinäger
3 msk honung
Smör att steka i
Salt
Peppar
200 g rimmat fläsk
1 st äpple
200 g kantareller
2 - 3 tsk tryffelolja
70 g rucula (en påse)
800 g potatis
200 g jordärtskocka
300 g scharlottenlök
4 dl färdig ostsås
1 - 2 dl riven ost
3 krm salt
2 krm peppar
Skala och finhacka vitlöken. Koka ihop balsamvinäger, honung, 2 krm salt, 1 krm i ca 3 min.
Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatis och jordärtskockorna och skiva dom. Skala och skiva scharlottenlöken och stek dem sen lätt i smör i en panna.
Smörj en gratängform med smör och lägg hälften av den skivade potatisen och jordärtskockorna. Sakta och peppra. Lägg på löken och sist hälften av ostsåsen. Lägg på resten salta och peppra. Häll över resterande ostsåsen och över riven ost. Tillaga i ugn i ca 50 min.
Putsa fläskfilé från hinnor. Bryn fläskfilé runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över fläskfilén i en form och stek i ugnen (175 grader) ca 20 min tills innertemperaturen blir ca 67 grader.
Fintärna fläsk och äpple. Stek fläsk och kantareller knaprigt i panna och låt rinna av på papper. Blanda äpple, tryffelolja och rucolan.
Skriva fläskfilén och ringla över såsen. Toppa med tryffelkantarellerna och strö över flingsalt och svartpeppar.