Jag åt en så god gnocchi i en bergsby i Italien som var så fantastiskt god. De pratade ingen engelska på restaurangen men här försöker jag återskapa den.
Original recept från www.instagram.com
                            Sept. 22, 2025
300 g kokt potatis
1.5 dl riven parmesan
1 st ägg
5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1 krm muskot
3 msk olivolja
2 st scharlottenlökar, finhackade
1 st vitlöksklyfta, finhackad
1 msk tomatpuré
1 tsk oregano
0.5 tsk timjan
1 burk finkrossad tomat
0.5 burk vatten
1 msk rödvinsvinäger
0.5 tsk socker
0.5 tsk salt
Peppar
2 st mozzarella, riven
2 dl parmesan, finriven
Lite basilika
Skala och koka potatis, pressa den igenom en potatispress eller mosa med gaffel. Blanda alla ingredienser till gnocchin utom mjöl. Tillsätt lite mjöl i taget, när du fått i all mjöl, skälp upp på arbetsbord och knåda degen smidig. Låt vila 1-2 timmar inplastad. Rulla degen till långa cylindrar, ca 2 cm i diameter. Skär den i 1,5 cm bitar. Forma dem till gnoccin med hjälp av en gaffel eller gnocchibräda.
Koka upp en stor kastrull med vatten. Tillsätt 2 msk salt. Gnocchin är färdig när den flyter upp på ytan. Tillsätt några slevar pastavatten i tomatsåsen.
Stek lök, tomatpuré, oregano och timjan i olja några minuter. Tillsätt resten av ingrediensens. Koka upp och låt småputtra minst 40 minuter.
Häll hälften av pastan i en form. Blanda riven mozzarella och parmesan och lägg ovanpå gnocchin. Häll på resten av pastan och all tomatsås. Rör runt lite försiktigt med gaffel.
Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter, tills det blir lite färg på ytan. Sen är det bara att njuta.