Äter du också för lite grekisk mat? 😚 Oavsett- spara och testa denna Grekiska kycklingbowl med rostad paprikakryddad potatis & tzatziki ♥️ Antal: 4-6 portioner
Original recept från www.instagram.com av theresematochbak
Sept. 21, 2025
900 g potatis
Olja
Salt
Peppar
Paprikapulver
700 g kycklingfilé (gärna delad så den är tunnare) eller innerfilé
0.75 dl grekisk yoghurt
0.5 l citron, juicen
1 msk olivolja
1.5 tsk oregano
1 st vitlöksklyftor
Salt
Peppar
0.5 st gurka
0.5 tsk salt
2 dl grekisk yoghurt
1 - 2 st stora vitlöksklyftor
1 tsk torkad eller färsk oregano (1 tsk torkad motsvarar 2 msk färsk)
1 msk olivolja
Svartpeppar från kvarnen
Gurka
Tomat
Röd lök
Fetaost
Oliver
Skär kycklingen i mindre bitar eller ett par strimlor av varje filé. Blanda ihop med ingredienserna till marinaden. Låt den stå i kylen ett par timmar alt över natten.
Skölj gurkan och riv den på grövsta sidan på ett rivjärn. Lägg i en sil och blanda i salt. Låt rinna av i 30 minuter. Krama ur vätskan med handen.
Rör ihop yoghurt, pressad vitlök, gurkrasp, oregano och olivolja. Smaksätt med svartpeppar.
Tvätta av potatisen och dela i mindre bitar (6 delar av en medelstor potatis tycker jag blir bra 'munsbitar'. Lägg i en skål och blanda med lite olivolja/smör samt kryddorna. Kör i airfryer (200°C ca 20 min alt ugnen 225°C 20-25 min).
Förbered grönsakerna.
Ta fram kycklingen en stund innan du ska steka så den hinner bli lite rumstempererad. Stek den i lite matfett så den får en fin färg och blir genomstekt, ta lite kycklingen i taget och stek i omgångar.
Börja bygg din bowl med sallad i botten och sen fördela grönsaker, potatis och kyckling runt om och toppa med tzatziki och fetaost om du ska äta den direkt.