Ca 45 minuter

Lyxig helgmiddag på nolltid | Misomarinerad torsk med smörad dashi

Lyxig helgmiddag på nolltid (nästan) | Misomarinerad torsk med smörad dashi - ett perfekt exempel på en rätt som kan se fancy ut och ge lite restaurangvibes men går rätt snabbt att slänga ihop. Godast är om du kokar egen buljong, men självklart kan du köpa en färdig! (you do you…). Svingott som det är, som en förrätt eller hel med tex en len blomkålspuré.

Original recept från www.instagram.com

Josefine Freij

Sept. 16, 2025

Ingredienser

2 st torskryggfiléer

2 st små pak choi

6 st rädisor

4 - 5 st shiitakesvamp

2 st salladslök

1 st lime

1 st vitlöksklyfta

Chili

Marinad

1 msk brunt socker

1 tsk riven ingefära

1 msk vit misopasta

1 msk ljus japansk soja

1 tsk sushivinäger

2 - 3 tsk vatten

Dashi-buljong

1 st kombuark

4 st torkade shiitakesvampar

1 st liten näve katsuobushi

1 st vitlöksklyftor

1 st salladslök

0.5 l vatten

Några svartpepparkorn

Sås

2 - 2.5 dl buljong

1 st liten scharlottenlök

2 tsk marinad

0.5 dl torrt vitt vin

2 tsk ljus japansk soja

1 tsk socker

30 g smör

Gör så här

Marinera torsk: Blanda ihop marinaden (men spar 2 tsk till såsen) och täck fisken. Låt gärna stå 30 min, vänd en gång.

Buljong: Koka upp, sänk värmen och låt sjuda på låg värme ca 15-20 min.

Sås: Hacka scharlottenlök och stek mjuk. Tillsätt överbliven marinad, häll över vinet och tillsätt buljongen. Reducera tills lagom koncentrerad, drygt 1 dl.

Sila av, smaka upp med soja och socker och montera (vispa ner) smörklickar lite i taget. (Tillsätt lite vatten om den blir för tjock eller för intensiv i smaken)

Grönsaker och svamp: skölj och dela rädisor, pak choi och färsk shiitake.

Stek svampen i lite olja, hackad chili och tunnskivad vitlök, lägg ner rädisorna när svampen börjat få färg. Tillsätt pak choi, salladslök samt en klick smör och stek snabbt.

Baka/stek fisk: 150°C varmluft, ca 8-12 min (avsluta på grill för yta) eller i panna tills 54° innertemperatur.

Lägg upp. Avsluta med krasse samt lite färskpressad lime.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.