Fylld pasta i botten, salsiccia som fått lite stekyta och en tomatsås som byggts långsamt med karamelliserad lök, vin och basilika. När de friterade lökarna mixas in får du en sås som är rund, fyllig och full av smak – långt ifrån en vanlig vardagssås. Avsluta med mozzarella på toppen och kör in i ugnen tills gyllene. En gratäng som är lika enkel som den är generös – och ja, den tål att upprepas. Tips! Gör en stor batch av såsen och plocka fram när det kniper. Minimal ansträngning, hyfsat billigt och grymt i matlådan!
Original recept från www.instagram.com
Sept. 16, 2025
2 pkt fylld färskpasta (tex ricotta och basilika)
2 st gula lökar, tunnskivad (ca 160 g)
3 st vitlöksklyftor, grovhackad
3 msk friterad scharlottenlök
1 msk friterad vitlök
2 msk tomatpuré
1.5 - 2 dl vatten
0.75 dl vitt vin
1 st sardell i olja (kan uteslutas)
2 st kvistar basilika
2 burk krossade tomater (a 400 g)
Salt och peppar
300 g salsicca (eller växtbaserat alternativ)
Neutral olja alt mild olivolja
Skiva lök tunt och hacka sardell samt vitlöken grovt, salta lätt och karamellisera långsamt i olja. Låg värme ca 20-30 min. (Viktigt för att tillföra djup och sötma till tomatsåsen).
Tillsätt tomatpuré och stek så att den rostats lätt. Tillsätt friterad lök och vitlök.
Häll på vinet och låt koka ur.
Tillsätt krossade tomater, vatten samt några kvistar basilika.
Smaka upp med salt och peppar, låt koka ihop och mixa slät.
Sprid ut pastan i botten på en form, lägg den stekta salsiccan ovanpå och häll över såsen.
Avsluta med mozzarella och baka på 210° varmluft, ca 25 min tills pastan är klar och ytan fått färg. Toppa med färsk basilika och servera.