Sommaren möter hösten på tallriken | Krispig abborre, smörstekta kantareller, mjuk svartkål och en krämig frikassé med västerbottensost, dill och citron. Perfekt lyx en sensommarkväll, en lätt rätt med både syra och djup som hintar om hösten som är på väg.
Original recept från www.instagram.com
Sept. 16, 2025
300 g filé av abborre
Grovmalet mjöl
150 g kantareller, rensade och delade
4 - 5 st svartkål
1 st liten scharlottenlök, finhackad
6 - 8 st småpotatisar, kokt och delad
0.75 dl lagrad ost (tex västerbottenost)
0.5 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
Citronskal + zest
50 g smör
0.5 dl grovhackad dill
Neutral olja (att steka i)
Tvätta färskpotatisen och koka i välsaltat vatten. Häll av, låt svalna och dela i mindre bitar.
Stek kantarellerna tills vätskan kokat bort, tillsätt lite smör och salt. Stek tills de får fin färg. Tillsätt schalottenlöken och fräs mjuk.
Lägg i svartkålen och fräs tills den mjuknat. Riv över citronzest och tillsätt smöret.
När smöret smält, häll i vinet och låt det koka ner. Tillsätt vatten och låt sjuda kort. Rör ner Västerbottensosten och vänd i potatisen. Späd med lite extra vatten om det känns för torrt.
Smaka av med salt, peppar och lite citronjuice. Vänd ner dillen precis före servering.
Salta abborrfiléerna och vänd lätt i grovt mjöl. Stek i neutral olja på medelhög värme, vänd, tillsätt smör. Ös tills gyllene och genomstekt.
Servera!