Pannbiff med lök är en älskad husmanskosträtt som har allt. De goda biffarna med stekyta, den milda löken, det lena potatismoset, den syrliga lingonsylten och inte minst den salta gurkan. Vill du lyxa till det kan du även servera en gräddsås till.
Original recept från www.godare.se av Anna Wendt
May 25, 2023
1 dl grädde
1 dl mjölk
4 msk ströbröd
2 st ägg
1000 g nötfärs
2 tsk salt
4 krm köttfärskrydda
3 st gula lökar
80 g smör
2 nypa socker
Kokt potatis
Saltgurka
Skala och skiva löken och bryn långsamt i smör på medelhög värme i en stekpanna. Rör om ofta och stek tills löken fått gyllene färg. Krydda med en nypa socker. Håll löken varm.
Blanda grädde och mjölk. Vispa upp ägget i gräddmjölken och tillsätt ströbrödet. Låt svälla i minst 10-15 minuter. Blanda färsen väl med det blötlagda ströbrödet så att du får en fast smet. Krydda med salt och köttfärskrydda.
Forma 15 runda, centimetertjocka biffar och stek i smör på medelhög värme tills de är till 80% klara.
Lägg biffarna i en kastrull med vatten, soya och vitpeppar. Lägg den stekta löken överst och låt puttra i 15-20 min
Servera med den stekta löken, potatismos och saltgurka.
Tillagning av biffarna i ugn.
Sätt ugnen på 250°C. Lägg biffarna i en ugnsfastform på bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen i 10 min i 275°C.