Hej på er! Här har ni ett lite lyxigare middagstips, sådär en måndag😂 Oxfile, potatisfondant, madeiravinsås, honungsglaserade morötter, steklök, kantareller samt snabbpicklad sharlottenlök. Som sås-älskare tyckte jag personligen att det blev lite för lite sås...så om jag var du skulle jag göra detta receptet x2😘
March 13, 2023
600 g oxfilé (jag stekte 4 skivor á 150g)
6 st amandiné-potatisar (eller valfri potatis)
0.5 dl madeiravin
2.5 dl köttbuljong
2 st små sharlottenlökar
4 - 6 st små morötter (gärna mix-färgade)
0.5 st morot (normalstorlek, till såsen)
6 st steklökar
2 - 4 st baconskivor (mängd efter smak)
200 g kantareller (eller valfri svamp)
3 st vitlök
2.5 - 3 dl grönsaksbuljong
Lite hackad persilja för garnering
1 msk sherry
0.5 msk vatten (till den picklade sharlottenlöken)
4 tsk socker
Salt & peppar
Torkad eller färsk timjan
Smör
Oliv - samt rapsolja
Maizena
1 msk rödvinsvinäger (vitvinsvinäger eller balsamvinäger funkar också)
1 skvätt soja
1 tsk honung
Börja med den picklade sharlottenlöken. Finhacka 1st sharlottenlök och lägg i en liten skål. Tillsätt sherryvinäger, vatten, 1 tsk socker och lite salt. Ställ i kylen och låt dra.
Nu till såsen. Grovhacka morot (ej de små), 1st sharlottenlök samt 1 vitlök. Börja med att fräsa morot och sharlotten i lite olivolja tills de mjuknat lite grann. Tillsätt sedan vitlöken och låt fräsa med nån minut.
Tillsätt resten av sockret (3tsk eller 1msk) och låt få karamelliserad färg på medelhög värme. Tillsätt sedan rödvinsvinägern och madeiran. Låt koka ihop i några minuter.
När såsen kokat ihop lite grann tillsätt ca 1,5 dl köttbuljong, salt och peppar. Låt småkoka några minuter. Sila därefter av såsen, tillsätt smör och maizena och låt puttra på svag värme/stäng av när konsistensen är som du vill.
Börja med potatisen. Skär bort ändarna och dela i ca 1,5-2cm jämntjocka skivor (se bild). Häll upp rapsolja i en kastrull så det täcker hela botten. Lägg i potatisen och fräs några minuter på varjesida tills de fått fin färg.
När de fått fin färg på båda sidor, tillsätt grönsaksbuljong, lite salt och timjan samt en klick smör (buljongen ska täcka ca 75% av potatisen). Låt koka på medelvärme I ca 15 minuter tills de är mjuka i mitten.
Medan potatisen kokar börja med tillbehören. Dela de små morötterna på mitten och steklökarna likaså. Koka upp vatten, lite olivolja, smör, honung och salt och tillsätt morötterna (vattnet ska precis täcka dem). Låt koka på medelvärme I ca 10-15 min tills de mjuknat lite.
Fräs steklöken i lite rapsolja tills de börjat mjukna och fått lite färg. Tillsätt sedan resten av köttbuljongen (1dl) och låt småkoka tills de blivit mjuka.
Till köttet: Fräs oxfilén på hög värme i ca 1,5-2 min (beroende på tjocklek) tills de fått fin färg. Vänd på köttet, sänk värmen till medel och peppra. Tillsätt ett klick smör, liten timjan samt två krossade vitlökar (oskalade) och ös köttet. Stek i ytterligare några minuter.
När köttet är färdigt ställ åt sidan i aluminium folie. Fräs nu kantarellerna på högvärme i lite rapsolja (om behövs) tills mycket av vätskan försvunnit. Salta. När det mesta av vattnet försvunnit sänk värmen och tillsätt lite smör och peppar.
Nu är allt färdigt så det är bara att hacka lite persilja, servera och njut!