5 dl vatten, fingervarmt
5 dl mjölk, fingervarm
50 g jäst
1 msk salt
0.75 dl ljus sirap
75 g smör, smält
22 –24 dl rågsikt
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
3. Dela degen i två delar. Kavla ut degbitarna på två plåtar med bakplåtspapper.
4. Skär degen i fyra delar med en vass kniv eller degskrapa. Nagga degen med en gaffel. Strö över lite vetemjöl.
5. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på plåten.