Asiatiskt stekt ris med ägg & grönsaker
Original recept från grocerywealth.com av louise
Sept. 8, 2025
4 dl okokt jasminris eller råris (ger ca 8 dl kokt ris, helst från dagen innan)
3 st ägg
2 st morötter, tärnade smått
1 st röd paprika, i små bitar
100 g broccoli i små buketter
3 st vårlökar, skivade
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 bit färsk ingefära (ca 2 tsk riven)
3 msk soja
1 msk sesamolja
1 msk neutral olja (t.ex. rapsolja)
Topping: färsk koriander, rostad lök, salladslök och vill du lyxa till det så kan du även toppa med sriracha mayo.
Koka riset i förväg och låt svalna helt (gärna i kylen över natten).
Hetta upp olja i en stor panna eller wok. Fräs morot, paprika och broccoli i 4–5 minuter tills de mjuknat lite men fortfarande har crunch.
Tillsätt vitlök och ingefära, fräs kort tills det doftar gott.
Vänd ner riset och stek på hög värme. Tryck ner riset mot pannan ibland så vissa korn får lite krispig yta.
Knäck i äggen i pannan och rör runt tills de blir som “scrambled” och blandas in i riset.
Krydda med soja och sesamolja, blanda runt ordentligt.
Servera genast, toppa med koriander, salladslök och krispig rostad lök eller vitlök.