En perfekt varmrätt att bjuda på till gäster. Det är en vinsås smaksatt med tryffelolja (som finns att köpa i de flesta butiker) tillsammans med kyckling och rotfrukter.
Sept. 29, 2025
600 g kycklingfiléer
100 g färskost med smak av örter
1 dl riven västerbottensost
140 g skivad bacon eller prosciutto
Smör till stekning
900 g delikatesspotatis
4 st morötter
3 st små palsternackor
3 msk olivolja
0.5 dl lingon
2 st schalottenlökar
1 msk strösocker
3 dl rödvin
2 dl vatten
3 msk konc kalvfond
2 krm vit tryffelolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 225°.
Putsa kycklingen och skär en ficka i varje filé. Blanda färskost och riven ost. Fördela blandningen i snitten på filéerna.
Linda baconskivor runt kycklingen, fäst med tandpetare om det behövs.
Bryn kycklingen runt om i smör. Lägg över i en smord ugnsform och stek vidare i mitten av ugnen tills kycklingen har en temperatur på 70°. Den ska vara genomstekt.
Rostade rotfrukter: Tvätta potatisen och halvera eller kvarta om den är stor. Skala och dela morötter, kålrot och palsternackor i bitar. Blanda med olja och fördela i en långpanna med bakplåtspapper.
Rosta strax under ugnens mitt 30-35 minuter. Vänd sedan försiktigt ner lingonen.
Tryffelsås: Skala och finhacka löken. Fräs löken blank och smidig i smör utan att den tar färg. Tillsätt sockret och bryn tills det har blivit gyllenbrunt.
Tillsätt vin och reducera ner vätskan till ca en tredjedel. Tillsätt vatten och kalvfond. Låt såsen småkoka i 15-20 minuter. Det ska bli en simmig sås som reducerats till ca hälften.
Smaka av med tryffelolja, salt och peppar. Sila före servering. Servera kycklingen med rotfrukter och sås.