Här har du en ljuvlig kombination av ugnsbakad gröt och blåbärssmulpaj. Supersmidig att göda kvällen innan och njuta dagen efter tex men en klick vaniljkvarg.
Oct. 9, 2025
4 dl havregryn
3 dl mandelmjöl
1.5 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1 krm finsalt
2 st ägg
2 dl grekisk yoghurt (10%)
2.5 dl mandelmjölk
0.5 dl lönnsirap
1 tsk vaniljextrakt
3 dl blåbär, frysta odlade tex
30 g kallt smör
3 msk vetemjöl
2 msk sötströ (farinsocker om du vill ha riktigt socker)
2 msk havregryn
1 krm kanel
0.5 dl hackade mandlar
Värm ugnen till 180 grader.
Smörj eller olja en större bakform.
I en mindre skål, vispa ihop havre, mandelmjöl ,kanel, bakpulver och salt.
I en annan skål vispa ihop ägg, yoghurt, mjölk, lönnsirap, vaniljextrakt.
Tillsätt de torra ingredienserna till det våta och blanda ihop. Rör ner blåbären försiktigt.
Bred ut blandningen i smord ugnsform.
Mosa samman socker, mjöl, havregryn, smör och kanel i en skål med en gaffel och blanda ihop smöret i de torra ingredienserna. Använd händerna och gnugga kontinuerligt samman blandningen så att den blir riktigt smulig. Smula över den + mandlar över grötblandingen i formen.
Tillaga i ugnen 35-40 min. Kör gärna lite varmluft att grill mot slutet för att få lite extra färg och crunch på toppen. Känn med sticka att den är klar.
Servera med vaniljkvarg eller grekisk yoghurt.