Ingredienser

Ananassylt

0.5 st ananas

2.5 dl rörsocker

Macarons

90 g florsocker

80 g mandelmjöl

70 g rumstempererad äggvita

70 g strösocker

0.5 tsk vaniljsocker

Grön gelfärg

Röd gelfärg

Gul gelfärg

Kristyr

1 dl florsocker

1 msk vatten

Grön gelfärg

Röd gelfärg

Gul gelfärg

Smörkräm

75 g rumstempererat smör

2.5 dl florsocker

Gör så här

Ananassylt: mixa ananasen med en stavmixer och häll över i en kastrull. Tillsätt råsocker och låt puttra ihop till sylten blir tjock (ca 20 minuter). Låt svalna

Macarons: Blanda florsocker och mandelmjöl i en bunke och ställ åt sidan

I en annan bunke, vispa äggvitorna med elvisp på medelhastighet till små bubblor bildas (bara några sekunder)

Tillsätt 1 matsked socker, vispa 10 sekunder, tillsätt en matsked till, vispa 10 sekunder och tillsätt en sista matsked socker och vispa igen till marängen får tydliga spår av visparna. Tillsätt resten av sockret och vispa på hög hastighet

Tillsätt vaniljsocker och vispa 5 minuter till

Vänd ner mjölblandningen i marängen med en slickepott

Häll över 1/2 dl av smeten i en separat skål och blanda ner tre droppar grön gelfärg

Tillsätt många droppar gul gelfärg och några få droppar röd gelfärg i den större delen av smeten och blanda till den får en orange färg

Häll över den orange smeten i en spritspåse med tyll som har en rund öppning med ca 5-7 mm diameter

Häll över den gröna smeten i en spritspåsen med en tyll som har en rund öppning med ca 3 mm diameter

Klä två plåtar med bakplåtspapper

Spritsa ut 16 orange cirklar på varje plåt

Spritsa på tre gröna toppar på varje orange cirkel och se till att de sitter fast i den orange cirkeln

För att få bort eventuella luftbubblor, lyft och slå ner plåten mot bänken några gånger

Låt plåtarna stå i rumstemperatur till macaronsen får en hinna. Under tiden, värm ugnen till 150°C över- & undervärme

Grädda macaronsen, en plåt i taget, i ca 12-14 minuter

Låt dem svalna minst 15 minuter

Kristyr: under tiden macaronsen svalnar kan du förbereda kristyren genom att blanda florsocker och vatten. Häll över 1/3 av kristyren i en egen skål och tillsätt några droppar grön gelfärg. Tillsätt gul och röd färg till den större delen kristyr och rör runt till den blir orange. Häll över kristyrenrna i vars en spritspåse och klipp små löpningar

När macaronsen svalnat, dekorera hälften av skalen med kristyren

Smörkräm: under tiden kristyren torkar gör du smörkrämen genom att vispa smör och florsocker med elvisp till en slät kräm

Häll över smörkrämen i en spritspåsen och klipp ett runt hål

Spritsa en ring av smörkräm på macaronbottnarna

Klicka i en klick ananassylt i mitten av smörkrämsringen

Lägg på macaronlocket

Låt gärna macaronsen ligga till sig i kylen i 24 timmar, men det går bra att äta dem direkt också

Njut med ett stort glas mjölk

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.