De flesta av oss har väl varit på indisk restaurang och beställt denna klassiker. Med det här receptet kan du göra den hemma och den är minst lika bra
Sept. 4, 2025
4 portioner basmatiris
4 st kycklingfiléer eller 6 st urbenade kycklinglår, i munsbitar om 5x5 cm
1 tsk garam masala
1 tsk malen kummin
2 tsk gurkmeja
2 tsk paprikapulver
1 tsk salt
3 msk turkisk yoghurt
1 msk olivolja, extra virgin
1 st rödlök, skivad
1 st tumslång färsk ingefära, skivad
3 st vitlöksklyftor, skivade
1 tsk garam masala
1 tsk malen kummin
2 tsk gurkmeja
2 tsk paprikapulver
1 tsk salt
6 msk smör
200 g passerade tomater
2 dl vispgrädde
1 kruka koriander, grovt hackad
0.5 st ?st citron, både saft och zest
4 dl mjöl
2 tsk socker
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 tsk olivolja andra matoljor går också bra
1 dl mjölk
Smör och örter för att steka och som topping
0.25 st gurka
0.5 kruka mynta
3 dl matyoghurt (10%)
1 krm malen spiskummin
1 krm koriander
0.5 msk honung
0.5 tsk salt
BUTTER CHICKEN:
1. Koka basmatiris enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Blanda nu kycklingen med alla ingredienserna till marinaden. Ställ åt sidan. Ju tidigare du lägger kycklingen i marinaden. Desto mer smak får naturligtvis kycklingen.
3. Hetta upp en panna och fräs lök, vitlök, ingefära och hackade korianderstjälkar, tills den blir ordentligt karamelliserad.
4. Nu jobbar vi med 2 stekpannor. Under tiden steker du kycklingen i en annan panna med marinad och allt. Tills den får fin färg.
5. När grönsakerna är karamelliserade tillsätter du de torra kryddorna tillsammans med hälften av smöret. Låt fräsa någon minut innan du tillsätter passerade tomater och vispgrädde.
6. Låt koka ihop under ett par minuter. Innan du häller över såsen i en blender eller matberedare. Mixa såsen slät och häll sedan tillbaka den i stekpannan. Passera gärna såsen i ett tätt durkslag innan för att få den slät och fin.
7. Smaka upp såsen med zest och saft från citronen, resten av koriandern och salt, innan du glansar av den med resten av smöret.
8. Vänd ner kycklingen i såsen och servera genast med det nykokta basmatiriset.
NAAN BRÖD:
1. Blanda alla torra ingredienser och blanda ihop i en skål.
2. Ha ut de torra ingredienserna på en arbetsyta. Skapa en brunn i mitten av de torra ingredienserna och tillsätt olja och mjölk, så att det blir som en "liten sjö". Blanda allt tills det bildar en boll. Knåda degen tills den är mycket slät och elastisk – minst 5 minuter – tillsätt mer mjöl efter behov.
3. Låt degen vila i 10 minuter. Dela i 8-10 lika stora bitar.
4. Värm en stekpanna över medelhög värme. Rulla en bit deg till mycket tunn (mindre än 3 mm). Smält lite smör före varje bit åker ner i pannan. Stek naanbröden en i taget i cirka 90 sekunder, eller tills de fått färg på varje sida. När de är klara kan du pensla dem med smör och tillsätta kryddor (koriander, vitlök, etc.), om du vill.
RAITA:
1. Tärna gurkan fint. Hacka myntan.
2. Blanda mynta och gurka med övriga ingredienser.