Denna mustiga köttgryta är mycket populär i Polen. Bigos tillagas med surkål, kryddig korv och fläskkött. Laga den med fördel dagen innan den ska avnjutas så smakerna sätter sig. Bigos serveras rykande het med smetana och kokt potatis eller grovt bröd.
Original recept från www.arla.se
May 25, 2023
6 dl vatten
30 g torkad svamp, t ex trattkantareller eller karljohan
500 g fläskytterfilé
250 g rökt sidfläsk
2 gula lökar
25 g arla® svenskt smör
750 g surkål
3 dl rött vin
1 dl tomatpuré
2 köttbuljong
2 lagerblad
1 tsk enbär
1 tsk svartpepparkorn
300 g bratwurst, gärna thüringer
900 g potatis
Färsk persilja
Skär köttet i mindre bitar. Tärna fläsket. Skala och hacka löken.
Hetta upp smör och bryn kött och fläsk i omgångar. Fräs löken och svampen
Skölj surkålen och låt den rinna av. Lägg ner allt i grytan.
Rör ner vin, tomatpuré, smulad buljong och lagerblad. Mortla enbär, och svartpeppar. Rör ner i grytan och sjud under lock ca 45 min. Späd ev med vatten om det behövs.
Skär korven i bitar och låt den sjuda med i grytan ca 15 min. Smaka av