Kålpudding är klassisk husmanskost när den är som bäst. Dessutom är det enklare att laga än vad man kanske kan tro. Blandningen av vitkål, färs, grädde, sirap, soja och fond blir syndigt gott och mättande. I detta recept serveras det på klassiskt vis med gräddsås, rårörda lingon och potatis. Smaklig måltid!
May 25, 2023
1 st gul lök
500 g vitkål
500 g köttfärs - bland
1.5 dl vispgrädde
1.5 msk sirap ljus
2 msk kalvfond buljong
2 msk vatten
1 msk kinesisk soja
0.5 tsk salt fint
0.5 krm kryddpeppar malen
1 krm vitpeppar malen
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Koka potatisen.
3. Skala och hacka löken.
4. Dela vitkålen på hälften och ta bort roten. Skär vitkålen i mindre bitar.
5. Smält lite smör i en stekpanna och stek lite i taget av vitkålen och löken, tills det mjuknat. Ringla över lite sirap. Smaka av med salt och peppar.
6. Blanda ihop färs med grädde, fond, soja, sirap, vatten, salt, peppar och kryddpeppar i en bunke, till en lös smet.
7. Varva färssmeten med kålblandningen i en ugnsfast form, avsluta med kål längst upp. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.
Gräddsås
Smält smöret i en kastrull, rör ihop smör och vetemjöl ordentligt med en visp. Häll i grädde, mjölk och vatten. Låt koka upp.
Vispa ned kalvfond, soja, salt och svartpeppar, låt sjuda några minuter.
Servera kålpuddingen med gräddsås rårörda lingon och kokt potatis.