Ca 45 minuter

Kycklinggryta med soltorkade tomater

En härlig kycklingrätt som du gärna kan servera med polenta eller ett gott surdegsbröd. Om du föredrar kyckling med skinn är det bäst att steka kycklingen i oljan först (med skinnsidan neråt) och sedan ha i all smaksättning.

Original recept från www.godare.se av Godare

Urban Åkesson

May 25, 2023

Ingredienser

1 kg kycklinglårfilé

Salt och svartpeppar

2 vitlöksklyftor

4 msk bladpersilja, finhackad

2 msk svarta oliver, finhackade

1 msk kapris

3 msk vetemjöl

2 msk olio extra vergine d’oliva

4 dl pesto röd, eller lika många soltorkade tomater i olja

1 krm chiliflakes, kan uteslutas

3 dl vatten

2 lagerblad

0.5 msk oregano, torkad

2 dl oliver, blandade färger

Gör så här

Skär kycklingen i ca 3 cm stora bitar (ta bort eventuellt fett). Salta och peppra ordentligt.

Finhacka vitlöken och blanda med persiljan. Kärna ur oliverna och hacka dem tillsammans med kaprisen. Ställ allt åt sidan.

Panera kycklingen i vetemjöl genom att hälla mjölet i en stor fryspåse, lägga i kycklingen och skaka om. Du kan med fördel göra det flera gånger, men öka inte mängden mjöl.

Hetta upp oljan i en stekpanna på medelvärme. Häll i den röda peston och chili om du vill ha lite hetta. (Om du använder soltorkade tomater kan du finhacka dem med lite av oljan till en geggig röra och tillsätta den i pannan.) Tillsätt hälften av vitlöken och persiljan, oliv- och kaprishacket och låt allt fräsa i 1 minut. Lägg ner kycklingen, rör om och fräs i 5 minuter. Tillsätt vatten, lagerblad och oregano och sätt på locket.

Låt kycklingen sjuda på medelvärme i ca 20 minuter. Kolla kycklingen genom att sticka in en kniv i den – om vätskan som kommer ut är klar är kycklingen färdig. Ta av locket och låt puttra i ytterligare 5 minuter eller tills vätskan har reducerats.

Tillsätt resten av vitlöken och persiljan. Smaka av med salt och peppar. Toppa grytan med extra oliver om du vill.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.