Riktig husmanskost är väl aldrig fel? Det här är förvånansvärt enkelt och så gott 🥳
March 8, 2023
500 g potatis
500 g nötfärs
3 dl matgrädde
1 st ägg
0.5 dl ströbröd
3 st gul lök
1 tsk socker
1 st köttbuljongtärning
1 skvätt mjölk
3 msk japansk soja
1 skvätt kinesisk soja
1 tsk lökpulver
1 tsk svartpeppar
2 tsk salt
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Blanda 0,5 dl grädde och en skvätt mjölk med ströbröd. Blanda och låt stå och svälla en stund.
Lägg potatisarna i en form med olja och lite salt och peppar. Stoppa in i ugnen i ca 45 minuter beroende på storlek eller tills de är mjuka.
Finhacka en av lökarna. Skiva de andra två tunt.
Rör ner nötfärsen, ägg, 1 tsk salt, svartpeppar och löken du finhackat (spara de två strimlade) i ströbrödsblandningen.
Forma blandningen till biffar i önskad storlek.
Lägg en klick smör i en stor stekpanna. Sätt på ganska hög värme och stek pannbiffarna ett par minuter på varje sida tills de får fin färg.
Lägg över biffarna i en form och ställ längst ner i ugnen (låt stå max 15 minuter).
I samma panna som du stekt biffarna, sänk till medelvärme och lägg ner en liten klick smör till om det behövs. Stek den strimlade löken ihop med en tesked socker i 10-15 minuter tills den karameliserats.
Häll på resten av grädden, buljongtärningen, lökpulver, soja, lökpulver salt och peppar. Låt koka upp och reducera tills den tjocknat lite.
Ta ut biffarna ur ugnen och lägg ner dem i såsen och låt dem puttra ett par minuter så.
Servera med den rostade potatisen, generöst med sås, lingonsylt och lite persilja om det önskas.