Svinnsmart lasagne med bl.a. morot och rotselleri samt röd pesto
March 8, 2023
1.5 st fp färska lasagneplattor
1 st fp mozzarella
500 g blandfärs
1 st gul lök
80 - 100 g rotselleri
2 st moröttter
2 st vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
Pastasås med basilika
1.5 dl vatten
0.5 burk pesto rosso
0.5 - 1 tsk vinäger
1 msk ketchup
Salt & peppar
1 krm cayennepeppar
Smält samman lite som du kanske har öppnat i kylen som kan bli ostsås tex:
0.75 st fp philadelphiaost (light hade jag hemma)
1.5 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl parmesanost
(eller byt ut philadelphia och grädde mot creme fraiche- helst ska du ha ca 4 dl vätska iaf)
1. Sätt på ugnen på 200 grader och smörj/olja en gratängform
2. Hacka lök och skär rotfrukter i mindre bitar. Stek i smör eller olja ca 5 min.
3. Lägg till färs och pressa i vitlök. Låt få fin färg, salta & peppra.
4. Ha i tomatpuré och låt fräsa några min.
5. Häll sedan i resten av ingredienserna (pastasås, pesto, vatten, ketchup, cayennepeppar och vinäger) och låt småkoka ihop ca 10 min. 6. Smaka av med salt & peppar
7. Medan köttfärssåsen puttrar smälter och kokar du ihop ostsåsen. Späd med lite extra mjölk för önskad konsistens.
8. Börja sedan med köttfärssås i botten av formen, sedan plattor, köttfärs och ostsås, nästa lager bara plattor och köttfärs, sista plattor, köttfärssås & ostsås + mozzarella.
9. Toppa med lite fryst eller färsk basilika och in i ugnen 25-30 min.
Servera gärna med en god sallad med paprika, gurka, fetaost och rostade solroskärnor. Gärna med lite olivolja och balsamvinäger.