Vad sägs om fläskfilé fylld med färskost, rödlök, bacon & ädelost med gudomlig ädelostsås & frasiga gnocchi till?
March 7, 2023
1 st fläskfile
0.5 st fp färskost
1 st liten rödlök
1 st vitlöksklyfta
1 st fp bacon
70 g ädelost (gärna whiskeyädel @kvibilleost )
Salt, vitpeppar & svartpeppar
Såsen:
1 st schalottenlök
2 dl grädde
2 dl creme fraiche (lätt funkar)
0.5 - 1 dl vatten (att späda ut till önskad konsistens)
1 msk kalvfond
1 tsk balsamicocreme
1 tsk timjan
70 g ädelost
Salt, peppar och socker att smaka av med
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Putsa fläskfilén och dela längs med (men inte hela vägen igenom), fläk ut och banka ut lite.
3. Salta och peppra köttet, bred på färskost.
4. Finhacka schalottenlöken och strimla baconet, stek gyllene i stekpanna och pressa i vitlök mot slutet.
5. Fördela lök- & baconröra på köttet och rulla ihop för att sedan binda ihop med steksnöre.
6. Stek köttet runtom i smör i stekpanna innan du ställer in den i mitten av ugnen på en bakplåtspappertäckt ugnsplåt med termometer. Jag tog köttet vid 68 grader för att sedan vila lite i aluminiumfolie efteråt.
Såsen:
Hacka lök och fräs i smör eller olja på medeltemp. Häll i övriga ingredienser och låt koka ihop. Avsluta med att smula ner och låta ädelosten smälta med. Späd ut eller red vid behov och smaka av med salt, peppar och socker.
8. Sätt på pastavatten och koka sedan gnocchi enligt instruktion (vi brukar sedan alltid steka på med lite smör och ströbröd)
Vintips med bra fruktig syra till: La Cuisine de ma mère, ”min mammas kök” Nicolas Grosbois 129 kronor, artikelnumret 71529 som är en cabernet franc från Loire.