Ursprungsreceptet har hallon i sig men jag tog björnbär eftersom vi har så mycket i trädgården just nu. Ursprungligen serverades dessa till kaffet på maten på ett förlovningskalas.
Original recept från www.instagram.com
                            Aug. 24, 2025
100 g smör
3 dl vatten
2 dl vetemjöl
3 st ägg
1 l valfria bär tex björnbär
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 burk rött vinbörsgelé
Florsocker
Smält smöret i vattnet i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör tills smeten släpper kastrullens botten. Inte längre för då börjar fettet att krypa ut.
Låt svalna något.
Tillsätt ett ägg i taget och rör ordentligt mellan varje ägg.
Spritsa ut smeten i runda ringar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.
Vispa grädden. Smält gelén på svag värme.
Dela ringarna. Spritsa grädde över och lägg på bär. På med locket.
Pensla med gelé och pudra över florsocker.
Röd vinbärsgelé: 300g vinbär + 0,5 dl vatten, 0,75 dl socker. Låt vinbär och vatten puttra i 15 minuter. Häll genom en sil och låt stå droppa av en stund. Pressa det sista ur bären. Koka vinbörssaften med socker några minuter. Klart!