50 g smör
3 dl vatten
5 dl havregryn
3 dl mjölk
50 g jäst
2 msk flytande honung
9 dl vetemjöl
2 tsk salt
1. Lägg smör och vatten i en kastrull, låt koka upp så att smöret smälter.
2. Mät upp havregrynen i en degbunke. Häll över det heta vattnet och smöret och rör om. Tillsätt mjölken, då blir degvätskan ganska lagom fingervarm (37 grader)
3. Smula ner jästen och rör ut i degvätskan.
4. Tillsätt honung, vetemjöl och salt och arbeta degen i 10 minuter i maskin eller för hand.
5. Täck bunken och låt jäsa 30 minuter.
6. Smörj en långpanna på cirka 30x40 cm med smör.
7. Platta ut degen i långpannan. Du kan kavla den några varv innan så blir den jämnare. Skär rutor med degskrapan.
8. Täck med duk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C.
9. Pensla bröden med lite vatten och strö över havregryn.
10. Baka mitt i ugnen i 20 minuter tills de har fått fin färg.
11. Låt bröden svalna på galler under duk.