En smörig och saftig äpplekaka med brynt smör. Servera med vaniljsås.
Original recept från www.instagram.com
Aug. 23, 2025
3 st ägg
2 dl socker
150 g smör (spara ca 3 msk till senare)
3 dl mjöl
1 dl gräddfil
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 st äpplen (ganska små)
3 msk kanel
1 dl socker
Sätt ugnen på 200 grader.
Klä en springform med bakplåtspapper el smöra.
Skär äpplen i smala och tunna klyftor, blanda äpple med kanel och socker och låt det ligga medans du gör kakan.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Smält smör och bryn det.
Sila i mjöl, bakpulver och vaniljsocker i smeten. Rör inte.
Häll i gräddfilen och smöret (spara ca 3 msk smör till senare) blanda sedan allt försiktigt med en slickepott.
När allt gått ihop så häll över smeten i springformen.
Tryck sedan i äpplena i smeten.
Häll över mer kanel om du vill ha mer kanelsmak.
Sist häller du på resten av smöret över äpplena.
Grädda sedan i ugnen i ca 25 minuter.
Ta ut och låt svalna! Toppa med lite socker och kanel (om du vill).
Servera med vaniljsås.