En svensk klassiker som passar året om och utmärkt på buffébord både till påsk och jul. Vi har en stor form och är flera gäster så valde att göra en stor gratäng, ändra mängden om ni är färre personer som ska äta.
March 29, 2024
2 kg potatis
1 st gul lök
200 g ansjovis
0.5 dl ströbröd
4 dl grädde
Smör
Salt
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär i ribbor. Smörj gratängformen med smör och lägg 3/4 av potatisen i den. Salta potatisen.
Hacka löken fint och lägg på potatisen. Lägg sen på ansjovisen så att den nästan täcker potatis o lök. Häll på spadet från ansjovisen.
Lägg på resterande potatis över ansjovisen. Häll på grädden och överst strör du på ströbrödet så det räcker hela formen. Sätt in i ugnen i nedre delen ca 45 min. Ha koll så den inte bränns, lägg en folie överst i så fall.