Detta blev så gott!! Köttfärslåda, svensk moussaka, potatis lasagne... Man kan nog kalla den vad man vill men denna krämiga och smakrika kombon av nötfärs, potatis & grädde toppad med ost borde du testa!
Aug. 18, 2025
500 g nötfärs
2 - 3 klyftor vitlök
1 st gul lök
Salt och svartpeppar
3 msk tomatpure
1.5 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
1 krm cayennepeppar
1 msk ketchup
1.5 - 2 dl vatten
10 st fasta medelstora potatisar
100 g riven ost, gärna lagrad
3 dl matlagningsgrädde
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka upp rejält med vatten i kastrull, skala potatisarna och skiva dem i ca 0,5 cm breda skivor. Sänk värmen på det kokande vattnet och lägg i potatisskivorna i ca 15 minuter eller tills att potatisen mjuknat men ändå håller ihop. Ta sedan ur potatisskivorna, häll av i durkslag.
Stek köttfärsen runtom i lite olja. hacka löken i mindre bitar och ha i den. Salta och peppra. Ha i tomatpurén och låt fräsa med.
Krydda med kalvfond, balsamvinäger, timjan, basilika, cayennepeppar och ketchup. Häll på ca 1 1/2-2 dl vatten. Låt småputtra i några minuter tills vattnet nästan kokat in. Smaka av med mer salt & peppar vi behov.
Ta fram en ugnsfast form och häll olivolja i botten som du fördelar ut över hela formen. Fördela ut potatisskivorna i botten, sedan ett lager med köttfärsröra uppepå. Sedan ett lager till med potatis osv. Du avslutar med köttfärs högst upp. Häll över grädden.
Strö över osten högst upp. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 20 min eller tills att osten fått riktigt fin färg och köttfärslådan känns krämig och klar.