Hej kompisar! Här ett riktigt gott middagstips. Eller kanske lunchtips? Oavsett så är den så god och enkel att göra♡ Denna pasta är tomatig, lite het o väldigt smakrik med en syrlig, vispad buffalomozzarella kräm på toppen. Friterade även aubergine i små tärningar för en härlig textur på rätten. Detta recept räcker till ca 3 personer♡
March 14, 2023
300 g het chorizo
250 g plommontomater
1 msk tomatpuré
2 st små sharlottenlök (eller en stor banansharlottenlök)
2 st vitlök
1 st mini aubergine (om det inte finns kan du köpa en stor o dela)
0.5 st citron
2 msk creme fraiche
0.5 - 1 dl parmesan
2 st buffelmozzarella
300 g mezze maniche (eller valfri pastasort)
0.5 dl vitt vin (jag använde chardonnay)
Smör
Olivolja
Salt o svartpeppar
Torkad oregano, basilika o chiliflakes (om du vill ha det mer spicy)
Socker
Börja med att dela korven på längden och sen i skivor (halvmåne). Dela även tomaterna på mitten och finhacka sharlottenlöken. Skiva vitlöken tunt.
Fräs korven på medelhög värme i rikligt med olivolja i en gryta/kastrull. Efter ca 2 minuter sänk värmen lite grann och tillsätt smör och stek tills korven fått färg. Ta ut korven och lägg åt sidan utan att få med för mycket utav "spadet".
Fräs lök o vitlök i spadet i nån minut på medelvärme. Tillsätt tomatpuré o stek även ur den i någon minut.
Tillsätt tomaterna och salta, peppra o sockra. Lägg på lock o låt fräsa några minuter tills de precis börjat mjukna. Tillsätt då vinet och övriga kryddor och låt småkoka under lock.
När vinet kokat in en del, tillsätt lite smör och eventuellt lite vatten om du vill ha det mer såsigt. Släng även i valfri mängd av de övriga kryddorna och låt koka på medellåg värme tills tomaterna blivit mjuka o går sönder. Tar ca 10-15 minuter.
Auberginen: Under tiden som tomaterna puttrar, tärna auberginen och fritera i lite rapsolja (du behöver inte ha så mycket olja, det räcker att de täcker ca hälften av tärningen). Vänd på tärningarna då o då se de inte bränns och lägg på hushållspapper när de är klara.
Mozzarellakräm: Mixa mozzarellan med några droppar citron (efter smak) och lite citron zest. Tillsätt även olivolja, ca 2tsk, samt salt o peppar. Tillsätt mer olivolja om du vill ha den ännu krämigare.
Koka pasta tills den bara har en liten kärna kvar (spara pastavatten!).
Nu till mixandet av såsen. Häll tomaterna i en blender och tillsätt creme fraiche. Mixa tills såsen är slät. Häll tillbaka i kastrullen och lägg tillbaka korven och låt puttra på låg värme tills pastan e klar.
När pastan e klar slunga den tillsammans med såsen och tillsätt pastavatten lite i taget tills konsistensen är som du vill ha den och pastan kokat klart helt.
Lägg upp på en tallrik, klicka på lite av mozzarellakrämen, lägg på auberginen, lite nyriven parmesan och hackad persilja.
Klart!😍