I ett radioprogram 26/4 2006, sĂ„ berĂ€ttade kung Carl XVI Gustaf om sitt recept pĂ„ gubbröra. RĂ€tten serverades som nattvickning pĂ„ kungens 50-Ă„rsfest. 5 port. 160 g ansjovisfilĂ©er 4 hĂ„rdkokta Ă€gg 1 dl finhackad gul lök œ dl persilja 1 Ă€ggula Hacka ansjovisfilĂ©erna och blanda med finhackad gul lök, hĂ„rdkokta Ă€gg och finhackad persilja. VĂ€nd ner en Ă€ggula i smeten. Forma till smĂ„ biffar och stek dem. Servera med knĂ€ckebröd och mörk kavring och en öl. Har gjort om receptet lite grann (eftersom jag inte kan Ă€ta gul lök) sĂ„ tar jag rödlök istĂ€llet. Kompletterar det sedan med purjolök, potatis och potatismjöl (för att binda ihop det hela bĂ€ttre) đ„° Receptet gĂ„r bra att fördubbla - rĂ€cker dĂ„ till 4-6 personer. đĄTips! Dekorera och gör gĂ€rna pĂ„lĂ€gg pĂ„ plĂ€ttarna med: CrĂ©me fraĂźche Hackad rödlök 1 st ansjovisfilĂ© eller lite löj-/sikrom per plĂ€tt Toppa med dillkvist
Feb. 27, 2023
1 stor kokt potatis (mosas)
1 liten burk ansjovisfiléer (81 g) + ansjovisspad
2 st hÄrdkokta Àgg (hackas)
0.5 dl finhackad rödlök och purjolök tillsammans
0.25 dl hackad persilja
1 st Àggula
+ potatismjöl (en sked)
1. Hacka ansjovisfiléerna och blanda med ansjovisspad, mosad potatis, finhackad rödlök och purjolök, hÄrdkokta Àgg + persilja.
2. VÀnd ned en Àggula i smeten.
3. Blanda ned en sked potatismjöl i smeten.
4. Forma till smÄ biffar och stek dem.
5. Servera med knĂ€ckebröd eller mörk kavring och en öl (mitt förslag: plus en Ă rsta-snaps!)đ