Jättegod fisksoppa 😋 som man kan inta på Sillmans Restaurang Lörudden i Medelpad. Det här receptet fick jag av en fd arbetskamrat Ingalill, som enl. henne ska smaka som deras fiskgryta. 💡Tips! Om man vill göra egen fond av räkskalen, så fräs räkskalen i lite olja i några minuter. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna. Sjud i 2-3 minuter och sila av. Klart! 👍
Feb. 27, 2023
Smör till stekning (i gryta)
1 st hackad fänkål
1 st skivad röd paprika
1 st skivad grön paprika
1 st skivad purjolök
1 st skivad gul lök
1 msk curry
1 msk timjan
1 msk dragon
2 pkt saffran
2 st fiskbuljongtärningar
1 st burk krossade tomater
3 dl vitt vin
4 dl vatten
2 msk vetemjöl (utrört i vatten)
250 g torskfilé (tärnad)
250 g lax (tärnad)
2 dl grädde
28 st räkor
Några musslor
Dillkvistar
1. Fräs grönsaker och kryddor i smör.
2. Slå på de krossade tomaterna och 3 dl vin. Låt koka i några minuter.
3. Häll i 4 dl vatten och låt koka i 15 minuter.
4. Red av med 2 msk vetemjöl utrört i vatten. Koka i 5 min.
5. Lägg ner den tärnade fisken (250 g torskfilé och 250 g lax), slå i 2 dl grädde och låt sjuda lugnt i 4-5 min.
6. Vid servering lägg några skalade räkor i botten på djuptallriken, servera grytan, tillsätt en stor klick aioli (majonnäs med pressad vitlök, färgad med lite gurkmeja), garnera med musslor och nån dillkvist.