Över 60 minuter

THAILÄNDSK SOPPA med stekta tillbehör samt vitlöks-chiliolja🥣

Förkyld? Bakfull? Eller bara sugen på en riktigt god och aromatisk soppa? Här har du den!😍 Thailändsk soppa med sojastekt kyckling o svamp, ångad pakchoi och en rostad vitlöks-och chili olja. Du kan variera precis som du vill med toppingen! T.ex råa eller picklade grönsaker såsom lök, chili eller sockerärta. Hade jag varit piggare så hade jag nog experimenterat steget längre. Inspiration till denna soppa fick jag från Jimmy Guo, vars soppa är grunden till denna. Men jag gjorde min egen touch på det hela och hoppas ni tycker om den!❤️

Foodalamandiza

Feb. 26, 2023

Ingredienser

500 g kycklinglår/klubba (eller 2 st.)

1.3 l vatten

3 msk kycklingfond (köttfond funkar oxå!)

1 st liten gullök

2 cm ingefära

6 st vitlöksklyftor

1 st liten citrongräs-stjälk

0.5 st röd chili

300 - 350 g champinjoner

1 st pakchoi

400 g henan nudlar (platta, smala vetenudlar), eller vilka du vill!

Rapsolja

0.5 - 1 tsk soja

Lite chiliflakes att toppa med

1 tsk msg

1 - 1.5 tsk salt

Svartpeppar

Gör så här

Börja med grönsakerna. Dela citrongräset på mitten och banka ur den lite grann. Dela hälften av chilin (0.25st) i stora bitar. Skala hälften av vitlöken och smasha dem. Skär bort eventuella "fula" delar av ingefäran och smasha den likaså (behöver ej skala den). Strimla gullöken. Anledningen till löken är det enda som ska strimlas är för att de andra grönsakerna kommer silas bort senare.

Tvätta kycklingen från blod osv. Lägg i en kastrull tillsammans med vattnet. Sätt på lock och koka upp.

När kycklingen kokat upp, låt koka på relativt hög värme i ca 4-5 minuter och plocka bort skum som bildas från proteinet i kycklingen. Detta för att få en klar o fin buljong.

Sänk värmen så att det precis småbubblar (sjudar) och lägg i grönsakerna från punkt 1. Tillsätt nymalen svartpeppar, 0,5 tsk MSG, 0.5tsk salt och 1 tsk socker. Låt sjuda i 50min.

Under tiden som soppan kokar förbered vitlöksoljan.

Hacka resten av vitlöken samt chilin. Hetta upp rapsolja i en kastrull till 165-170 grader (eller använd fritös) och låt grönsakerna puttra tills gyllene. Ställ åt sidan.

När 50 minuter har gått och kycklingen är mör, plocka ut den ur kastrullen och dela isär kycklingen med två gafflar (ta bort skinnet).

Sila av soppan. Jag valde att lägga tillbaks gullöken i soppan efter silningen. Lägg i resten av saltet och MSG'n samt lite svartpeppar (eller efter smak). Låt soppan puttra lite till under lock medan vi fixar resten av tillbehören.

Koka nudlarna enligt anvisning.

Hacka och fräs champinjoner på hög värme så vätskan försvinner. Tillsätt kycklingen och stek några minuter. Tillsätt salt och en skvätt soja och låt steka lite till.

Stek pak choi på hög värme i rapsolja tills den fått fin färg. Sänk värmen till medel, häll på lite vatten i pannan och lägg på lock. Ånga i några minuter.

Nu till servering. Lägg upp nudlar, kyckling, svamp och pakchoi i en skål. Häll på buljongen och ringla över lite av vitlöksoljan. Toppa med några chiliflakes o några drag med svartpepparkvarnen

Hugg in!🥰

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.