Frasig deg med mjukt rostad tomat och kryddig nötblandning. Passar bra på buffén eller som lunch. Degen kan med fördel förberedas en dag i förväg. Med inspiration från tidningen Allt om mat.
Aug. 4, 2025
120 g smör
3.5 dl vetemjöl (210 g)
0.5 tsk salt
1.5 dl vatten, iskallt
2 msk äppelcidervinäger
2 msk hasselnötter, rostade
1 msk sesamfrön
1 tsk korianderfrön
0.5 tsk fänkålsfrön
0.5 tsk hel spiskummin
2 krm salt
150 g tomater, gärna blandade stora och små
2 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 st ägg
3 msk mandelspån
3 st kvistar basilika
Skär smöret i tärningar och arbeta ihop med mjöl och salt till en smulig deg. Blanda vatten och vinäger och blanda ner i smuldegen i omgångar tills en fast deg har formats. Platta ut degen och linda in den i plastfolie eller bakplåtspapper. Låt den gärna vila i kylen i ca 1 tim.
Kryddblandning: Mortla alla ingredienserna till ett grovt strössel.
Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen till en rundel på ett bakplåtspapper, ca 30 cm i diameter.
Fyllning: Skiva tomaterna. Skala och skiva vitlöken. Lägg tomater och vitlök på degen. Låt 3 cm vara fri i kanten på degen. Ringla över olja och strö på flingsalt.
Vik upp kanten på degen så att den bildar en pajkant runtom tomaterna. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min tills pajdegen är frasig.
Ta ut och toppa galetten med dukkha och basilika. Servera den varm, ljummen eller kall.