Jag har fått en ny favoritpasta den här sommaren! Pasta al Tonno, alltså en tonfiskpasta. ☀️ Det är en ren och fräsch pasta med få ingredienser, så nyckeln för att lyckas med denna är att satsa på bra råvaror, framförallt goda tomater och bra tonfisk. Spara och testa🍝 Recept (4 pers)
Original recept från www.instagram.com
Aug. 2, 2025
250 g tonfisk på burk
400 g pasta
1 burk fina tomater
0.5 dl vitt vin
2 st färska rödlökar eller 1 vanlig rödlök
2 - 3 st vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
20 st svarta oliver
2 msk kapris
1 nypa chiliflakes
1 st stor klyfta citronsaft
3 msk olivolja
Salt och peppar
Koka pastan al dente i saltat vatten (spara ca 2 dl pastavatten)
Skiva upp rödlöken och vitlöken tunt. Hetta upp olivolja i en panna och stek löken på medelvärme 3-4 minuter så att den mjuknar.
Gå i med chiliflakes och blanda runt. Tillsätt sedan vinet och låt koka ner, ca 1 minut.
Tillsätt tomater, jag kör gula tomater på burk som jag klämmer ur saften litegrann. Gå även i med oliver och kapris.
Precis innan pastan är klar bryter vi ner tonfisken i pannan, tillsätter pastan, persilja och citronsaften. (Jag tillsatte persiljan lite för tidigt och då tenderar den att tappa sin fina färg)
Lägg över pastan och pastavatten, salta och peppra. Slungs runt/blanda pastan försiktigt och smaka av.
Lägg och på tallrik, servera med lite extra persilja, citronklyfta och några droppar olivolja.