Denna kan man nog lätt bli beroende av så skrolla vidare på egen risk…😉 Här har du en ljuvlig kombination av ugnsbakad gröt och blåbärssmulpaj. Kanske lite för söt som frukost egentligen men det var inga problem för oss. Man får ju unna sig ibland. 😅 Ett alternativ är att minska mängd topping om man vill eller byta ut socker mot tex Sukrin. Den funkar som nyttigare fika annars. Mättande och sviiiingod var den i alla fall! 🤩 2330 kalorier, 11% protein, 33% fett, 54% kolhydrater. En portion = ca 290 kalorier.
Original recept från www.instagram.com
Aug. 1, 2025
7 dl havregryn
1.5 tsk kanel
1 tsk bakpulver
0.5 tsk kosher salt eller 2 krm finsalt
0.5 tsk vaniljpulver
2 st ägg
2 dl grekisk yoghurt (10%)
2.5 dl mandelmjölk
0.5 dl lönnsirap
1 tsk vaniljarom
250 g färska blåbär (ca 4 dl)
0.75 dl vetemjöl
0.75 dl rörsocker strö eller farinsocker (eller sockersubstitut)
40 g kallt smör
2 msk havregryn
1 krm kanel
Värm ugnen till 175 grader.
Smörj eller olja en större bakform.
I en liten skål, vispa ihop havre, kanel, vaniljpulver, bakpulver och salt.
Vispa ihop ägg, yoghurt, mjölk, lönnsirap, vaniljarom i en stor skål.
Tillsätt de torra ingredienserna till det våta och blanda ihop. Rör ner blåbären.
Bred ut blandningen i ugnsformen.
Mosa samman socker, mjöl, havregryn, smör och kanel i en skål med en gaffel och blanda ihop smöret i de torra ingredienserna. Använd händerna och gnugga kontinuerligt samman blandningen så att den blir riktigt smulig. Smula över grötblandingen i formen.
Tillaga i ugnen 35-40 min. Kör gärna lite varmluft att grill mot slutet för att få lite extra crunch på toppen.
Servera med vaniljkvarg eller grekisk yoghurt.