50 g smör
5 dl mjölk (3%)
50 g jäst (för matbröd)
0.5 st sirap
2 tsk salt
750 g rågsiktsmjöl
Smält försiktigt smöret i en kastrull
Tillsätt mjölk och värm till 37°C
Smula ner jästen i en degskål
Häll över degvätskan och rör om tills jästen har löst upp sig
Tillsätt sirap, salt, och mjölet MEN spar ca 1dl mjöl till utbakningen
Arbeta degen kraftigt i 6 min för hand eller 3 min med maskin, tills degen känns smidig
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 40 minuter
Knåda den jästa degen smidig på mjölat bakbord (använd sista 1 dl rågsiktsmjöl)
Dela degen i 2 delar och forma dem till avlånga ”korvar” lagom i längd för brödformarna
Tryck ner degkorvarna i brödformarna (om formarna inte är belagda så glöm inte smöra och ströbröd)
Tryck ut degarna så att de fördelas jämnt över formarna
Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 min
Sätt ugnen på 200°C
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter
Låt bröden kallna på galler under bakduk (utan sina formar)
Njut med ett stort glas mjölk