Ingredienser

50 g jäst (1 pkt)

6 dl vatten (fingervarmt)

1 dl olivolja

1 msk honung

2 tsk salt

14 dl vetemjöl

Exempel 1-4 på vad man kan trycka ned i degen:

1) pinjenötter (eller andra nötter)

2) soltorkade tomater, fetaost (i bitar), oliver

3) körsbärstomater och basilikablad

4) parmaskinka eller rökt skinka

Garnering:

2 + 3 msk olivolja

1 - 2 kvistar rosmarin

3 tsk flingsalt

Ev. tunna skivor av rödlök

Ev. klippt gräslök

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smula ner 50 g jäst i bunken.

3. Lös upp med lite fingervarmt vatten (3 dl) och rör om tills jästen löst upp sig. Häll sedan i resten av vattnet (3 dl).

4. Tillsätt 1 dl olivolja, 1 msk honung, 2 tsk salt och rör om.

5. Gå sedan ner med 14 dl vetemjöl och rör eller knåda ihop till en slät deg. Använd gärna en köksassistent!

6. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.

7. Tag sedan en ugnsplåt med bakplåtspapper och pensla 2 msk olivolja.

8. Lägg i degen och tryck ut i kanterna.

9. På med bakduk och jäs 30 min till.

10. Tag bort bakduken och tryck rejäla hål med fingrarna i degen. Tryck ner något i några av hålen (välj enl. ovan vad du vill trycka ned i degen).

11. På med 3 msk olivolja och pensla ut.

12. Klipp på rosmarin och lägg på flingsalt. Om du vill variera med något annat, så kan man t.ex. ev ta tunna skivor av rödlök eller klippt gräslök.

13. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min eller tills brödet fått en fin färg.

14. Tag ut ur ugnen och skär eller bryt i bitar. Servera och klicka på fyllningen (se nedanstående exempel på fyllningar).

Rucolafyllning: Mixa 40 g rucola och 1/2 knippa basilika med 125 g kesella och 100 g philadelphiaost. Smaka av med en pressad vitlöksklyfta, 1 krm salt och 1/2 krm nymald svartpeppar.

Skinkfyllning: Skär 100 g rökt skinka eller parmaskinka i små tärningar och blanda med 2 msk finhackad gräslök, 125 g kesella och 100 g philadelphiaost. Smaka av med 1 krm salt och 1/2 krm nymalen svartpeppar.

Ajvar relish fyllning: Finns färdig grönsaksröra som säljs på burk. Det finns både en stark och en mild variant).

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.