Ingredienser

1 dl ris

Salt

Citronsaft

Ev potatisskivor, stekta

1 msk olja

1 litet glas saffransvatten

Gör så här

Välj ett basmatiris av bra kvalité. Mät upp önskad mängd ris i en rymlig skål, 1 dl ris är 1 portion. Tvätta ordentligt men varsamt, riskornen får inte brytas sönder. Tvätta tills vattnet börja klarna. Blötlägg sedan riset i ljummet vatten och låt stå i rumstemperatur i minst 2 timmar, gärna över natten.

Sila av riset, tvätta försiktigt igen. Koka upp vatten, salt och några droppar citronsaft i en stor och rymlig gryta. När vattnet kokar häller du i riset. Rör om och låt koka i ca 3-5 minuter. Riskornet ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna. Sila av och skölj riset snabbt i ljummet vatten.Nu har du fått bort de mesta av risets stärkelse och kommer att få ett luftigt ris.

Lägg stekta potatisskivor (går att utesluta) i botten av en rymlig gryta. Lägg riset i grytan och forma det till ett “berg”. Gör sedan små gropar i riset (se bilderna i bildspelet), salta riset och häll på ca 2 dl hett vatten. Vattnet ska inte täcka riset, det räcker att det lägger sig på botten. Det ska bildas ånga i grytan. Klä kastrullocket med en ren kökshandduk och lägg på locket.

Koka upp på medelhög värme i ca 4 minuter och sänk temperaturen till låg värme. Låt tillagas långsamt i ca 15 min. Lyft sedan på grytlocket, släpp ut ånga och fluffa till riset med en gaffel.

Hetta upp ca 1 msk olja per 1 dl ris, låt bli ordentligt varmt och häll sedan över riset. Blanda ordentligt. Ha ett litet glas saffransvatten förberett, saffran som du har blandat med hett vatten och låtit stå i rumstemperatur i minst 1 timme. Värm upp vattnet på nytt och blanda med 1/4 av riset. Lägg upp det vita riset först och toppa sedan med saffransriset!

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.