Ingredienser

600 g mjöl

42 g jäst

2 tsk socker

2 tsk salt

50 ml valfri olja

350 ml ljummet vatten

5 vitlöksklyftor

30 g färska örter (timjan, oregano, basilika, rosmarin, persilja)

125 g mjukt smör

Salt och peppar

Gör så här

För att göra degen, blanda mjöl, socker och salt i en stor skål. Mät upp det ljumna vattnet i ett måttglas, smula i den färska jästen och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt jästvattnet och oljan till mjöl-socker-saltblandningen och blanda tills en klibbig deg bildas. Täck skålen med plastfolie eller en fuktig handduk och låt stå i 10 minuter.

Blöt händerna och ta tag i ena sidan av degen, lyft upp den och vik den på mitten. Upprepa med de andra tre sidorna. Låt degen vila i ytterligare 10 minuter, upprepa sedan vikningen och låt degen jäsa täckt i 1 timme.

Förbered fyllningen under tiden. Finhacka örterna och skala vitlöksklyftorna och finhacka eller pressa dem. Blanda det mjuka smöret, örterna, vitlöken, saltet och pepparn till en pasta i en liten skål och ställ åt sidan (förvara inte i kylskåp, smöret ska vara lätt att breda). Förbered bakformen (28x8cm) genom att antingen smörja den med lite smör eller klä den med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

När degen har jäst i en timme, vik den en sista gång och låt den jäsa täckt i ytterligare en timme.

Vänd ut degen på en ren, lätt mjölad yta och kavla ut den till en rektangel, ca 1,25 cm tjock. Bred ut smör-, vitlök- och örtpastan jämnt över degen. Skär degen i remsor, ca 8 cm breda. Vik varje remsa som ett dragspel och lägg dem upprätt i bakformen med den smörade sidan uppåt. Upprepa med alla remsor och tryck degen tätt mot formen. Värm ugnen till 200 °C. Grädda degen i cirka 30 minuter. Servera varm eller låt svalna.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.