600 g mjöl
42 g jäst
2 tsk socker
2 tsk salt
50 ml valfri olja
350 ml ljummet vatten
5 vitlöksklyftor
30 g färska örter (timjan, oregano, basilika, rosmarin, persilja)
125 g mjukt smör
Salt och peppar
För att göra degen, blanda mjöl, socker och salt i en stor skål. Mät upp det ljumna vattnet i ett måttglas, smula i den färska jästen och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt jästvattnet och oljan till mjöl-socker-saltblandningen och blanda tills en klibbig deg bildas. Täck skålen med plastfolie eller en fuktig handduk och låt stå i 10 minuter.
Blöt händerna och ta tag i ena sidan av degen, lyft upp den och vik den på mitten. Upprepa med de andra tre sidorna. Låt degen vila i ytterligare 10 minuter, upprepa sedan vikningen och låt degen jäsa täckt i 1 timme.
Förbered fyllningen under tiden. Finhacka örterna och skala vitlöksklyftorna och finhacka eller pressa dem. Blanda det mjuka smöret, örterna, vitlöken, saltet och pepparn till en pasta i en liten skål och ställ åt sidan (förvara inte i kylskåp, smöret ska vara lätt att breda). Förbered bakformen (28x8cm) genom att antingen smörja den med lite smör eller klä den med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
När degen har jäst i en timme, vik den en sista gång och låt den jäsa täckt i ytterligare en timme.
Vänd ut degen på en ren, lätt mjölad yta och kavla ut den till en rektangel, ca 1,25 cm tjock. Bred ut smör-, vitlök- och örtpastan jämnt över degen. Skär degen i remsor, ca 8 cm breda. Vik varje remsa som ett dragspel och lägg dem upprätt i bakformen med den smörade sidan uppåt. Upprepa med alla remsor och tryck degen tätt mot formen. Värm ugnen till 200 °C. Grädda degen i cirka 30 minuter. Servera varm eller låt svalna.