Smakrik och härlig potatissallad med hemgjord citron- och örtpesto. Överbliven pesto passar utmärkt även som pastasås. Perfekt till både grillat kött, fisk och grönsaker.
Original recept från alltommat.expressen.se av petra lindstrand
July 24, 2025
900 g färskpotatis
3 vitlöksklyftor
1 rödlök
1 knippa rädisor
50 g pinjenötter
1 citron
1 kruka basilika
1 kruka dill
75 g parmesanost
1 dl olivolja
1 msk vatten
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Skrubba potatisen. Koka potatisen mjuk i saltat vatten tillsammans med de oskalade vitlöksklyftorna. Häll bort vattnet och låt potatisen svalna.
Pesto: Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Repa örterna, spara några blad till garnering. Grovriv osten. Lägg hälften av pinjenötterna i en mixerskål med örter, olja, citronskal- och saft, vatten, salt och peppar. Skala och tillsätt vitlökarna från potatiskoket. Mixa till en pesto med stavmixer.
Skala och strimla löken. Ansa och skiva rädisorna. Vänd ihop potatisen med pesto och lök. Fördela salladen på ett stort fat och strö över resterande pinjenötter, rädisor och örter.