Perfekt bjudmat som är enkel att laga men ändå riktigt lyxig. Kyckling, chili, soltorkade tomater, örter, parmesan…magiska smaker ihop. Receptet nedan är för 6 personer men inom parentes ser du hur jag skalade upp till en långpanna som räckte till 14 personer, varav hälften var större barn, så säg att den räcker till 12 vuxna ca.
Original recept från www.instagram.com av @fias_food_etc
July 23, 2025
600 - 700 g kycklingfiléer (2 kg)
8 - 10 st soltorkade tomater i olja (120 g)
1 gul lök
2 st stora vitlöksklyftor (5)
0.5 st färsk chili (1)
4 dl mellan/vispgrädde (10)
1 dl créme fraîche (3)
2 msk kycklingfond (3)
1 tsk oregano (3)
1 tsk timjan (3)
Lite färsk basilika
1.5 dl riven parmesan (3)
1 st stor näve färsk bladspenat
10 st körsbärstomater delade på mitten
Smaka av med salt, svartpeppar & vitvinsvinäger
Smör/olja att steka i
2 msk rostade pinjenötter till servering
Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa och dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek filéerna runt om i smör eller olja i stekpannan. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg sen över dom i en ugnsfast form. Stek i omgångar om du gör större sats.
Hacka löken, riv vitlöken och finhacka chilin. Hacka de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Stek lök & chili på medeltemp i smör/olja + tomater & vitlök efter en stund.
Häll på grädde, créme fraiche, kycklingfond, oregano, timjan, basilika och parmesan. Låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt/peppar/vinäger.
Häll såsen över kycklingen, riv och sprid ut spenaten + lägg körsbärstomater på toppen. Toppa med riven parmesan och sätt sedan in formen i ugnen i ca 15-20 minuter tills kycklingen är färdig och gratängen fått fin färg.
Samtidigt kokar du pasta till gästerna - 2 påsar pasta, dvs 1 kg, räckte.
Rosta pinjenötterna och strössla uppepå innan servering. Servera med en god sallad.