1 ungsplåt.
Original recept från www.instagram.com
July 22, 2025
25 g jäst
3 dl vatten, ljummet
0.5 dl olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
Olivolja
Flingsalt
2 st hela tomater, hackade eller en förpackning cocktailtomater
1 kruka basilika
Några kvistar rosmarin
5 - 6 klyftor vitlök med skal
Lös jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja, honung, salt och rör runt. Tillsätt vetemjöl och knåda i några minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll olivolja i botten på en plåt och pensla ut jämt och häll flingsalt över plåten. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda lite. Platta ut degen och lyft över på plåten och fortsätt platta ut tills den täcker nästan hela plåten. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Tryck hål med fingrarna över brödet. Pensla på olivolja över hela samt flingsalt. Strö över tomater, örter och vitlöksklyftor med skalet på.
Grädda mitt i ugn i 10–15 minuter.
Låt svalna lite och tryck ut innehållet i vitlöksklyftorna på brödet.