Kroppkakan betraktades redan på 1700-talet som en typisk öländsk rätt, men var även då vanlig i östra Småland och Blekinge och på Gotland. Liknande rätter har dock lagats överallt, främst längs Östersjökusten och västerut. Kroppkakan tillreddes under speciella tillfällen och åts sällan till vardags. Tidigare åts den främst vid den period som föregick fastan. Traditionen att äta kroppkaka i fastlagen, har levt kvar under lång tid. Traditionen kring hur man äter kroppkakor ser olika ut i olika delar av landet och dagens kroppkakor har främst fått sin sammansättning under början av 1900-talet. Kroppkakorna har i dag en stor spridning och serveras i hela Sverige 🇸🇪 ——————————————————————————— Kroppkakor = görs på hälften kokt potatis och hälften rå potatis. Småländska kroppkakor = skiljer sig från Öländska genom att de lagas av endast kokt potatis. I de Öländska har man även rå. Pitepalt = innehåller potatis, gärna mandelpotatis, vetemjöl och kornmjöl, rimmat fläsk, ibland färskt fläsk, och salt.
Feb. 23, 2023
700 g potatis (king edward)
1 dl potatismjöl
3 st äggulor
50 st brynt smör
1 tsk salt
400 g rimmat sidfläsk
1 st gul lök
Smör, till stekning
2 tsk kryddpepparkorn (nystött)
Rårörda lingon
Smör, brynt
Skala och koka potatisen.
Pressa den genom en potatispress ner i en bunke och låt svalna något.
Rör i potatismjölet, äggulorna, smöret och saltet.
Blanda till en smidig deg.
Skär fläsket till fyllningen i halvcentimeterstora bitar.
Skala och skär löken i lika stora bitar.
Hetta upp smöret och stek fläsk och lök gyllenbrunt.
Blanda i kryddpeppar, ställ åt sidan så länge.
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull.
Rulla ut potatisdegen till en limpa och skär cirka 2 cm tjocka skivor.
Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning.
Vik ihop till bollar runt fyllningen och platta till något.
Knaperstek fläsket till serveringen, lägg lite smör i pannan till en början så att det inte bränner vid.
Låt rinna av på hushållspapper, håll varmt.
Koka kroppkakorna i omgångar, 5–6 minuter eller tills de flyter upp till ytan.
Servera genast med fläsket, lingon och brynt smör.