Kroppkakor

Kroppkakan betraktades redan på 1700-talet som en typisk öländsk rätt, men var även då vanlig i östra Småland och Blekinge och på Gotland. Liknande rätter har dock lagats överallt, främst längs Östersjökusten och västerut. Kroppkakan tillreddes under speciella tillfällen och åts sällan till vardags. Tidigare åts den främst vid den period som föregick fastan. Traditionen att äta kroppkaka i fastlagen, har levt kvar under lång tid. Traditionen kring hur man äter kroppkakor ser olika ut i olika delar av landet och dagens kroppkakor har främst fått sin sammansättning under början av 1900-talet. Kroppkakorna har i dag en stor spridning och serveras i hela Sverige 🇸🇪 ——————————————————————————— Kroppkakor = görs på hälften kokt potatis och hälften rå potatis. Småländska kroppkakor = skiljer sig från Öländska genom att de lagas av endast kokt potatis. I de Öländska har man även rå. Pitepalt = innehåller potatis, gärna mandelpotatis, vetemjöl och kornmjöl, rimmat fläsk, ibland färskt fläsk, och salt.

Helén ”Nenne” Mattsson

Feb. 23, 2023

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.