Småkakor med torkade tranbär 🥰 Receptet ger ca 30-40 kakor (beroende på vilken storlek man vill ha). kkp = kaffekopp Melass = tjock sirapsartad substans som utvinns från saften av sockerrör eller sockerbetor
Feb. 23, 2023
1 kkp mjukt smör
1 kkp farinsocker (ljus eller mörk)
1/4 kkp strösocker
2 st ägg (rumstemperatur)
2 msk melass
1 msk vaniljextrakt
1 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk torkad apelsinskal
0.5 tsk salt
1 2/3 kkp vetemjöl
3 kkp havregryn
1 1/2 kkp torkade tranbär
1. Sätt ugnen på 175°. Tag en stor skål (eller använd köksassistenten). Blanda ihop 1 kkp mjukt smör med 1 kkp packad ljus (eller mörkt) farinsocker och ¼ kkp strösocker tills det är jämnt.
Lägg till 2 st stora ägg (rumstemperatur), 2 msk melass och 1 msk vaniljextrakt, blanda sedan i blandningen med smör, farinsocker och strösocker. Använd 1 msk potatismjöl (om så önskas för att förhindra att den våta blandningen är för blöt).
Blanda i 1 tsk bakpulver, 1 tsk kanel, 1 tsk torkade apelsinskal och ½ tesked salt.
Blanda sedan i 1 ⅔ kkp vetemjöl (tills allt mjöl blandats in smidigt i de våta ingredienserna).
Häll slutligen i 3 kkp havregryn och 1 ½ kkp torkade tranbär.
Degen kommer fortfarande att vara klibbig vid beröring, när allt är blandat.
Kyl degen i kylen under minst 30 minuter innan bakning, en timme (eller mer) är optimal.
Klä bakplåtarna med bakplåtspapper. Dela ut ungefär ½ msk av degen och rulla dem till bollar (lägg till mer deg för att få rätt degbollar efter behov). Lägg degen på de färdiga bakplåtarna och lämna avstånd mellan varje för att ge plats för kakorna att spridas när de bakas.
Baka med bakplåten placerad i mitten av det mellersta ugnsstället. Mindre kakor bakas i 10 minuter, större tar cirka 12-15 minuter. Ta ut kakorna från ugnen, när kanterna är något gyllenbruna.