När barnen hämtar sked för att kunna få upp så mycket sås som möjligt (sonen tippade t.o.m tallriken för att kunna få upp så mycket som möjligt med skeden men det fick jag inte filma), ja då vet man att de gillar det. 😅 Mycket “Mmmm, så gott” hördes också. Spara denna fläskfilé i sockerkaksform meddetsamma om du också vill få nöjda middagsgäster❣️ Perfekt helgmat eller när du ska bjuda hem vänner eller släkt på middag utan allt för mycket jobb. 👍🏻 Köttet brynte jag runtom i vitlök- & timjansmör för att sedan tillagas i ugn i en smarrig gräddig sås med bl.a. smak av balsamvinäger & gräddädelost. Klyftpotatis & sallad var gott till. 👌🏻
Original recept från www.instagram.com av null
July 17, 2025
700 g fläskfilé eller fläskytterfilé
Smör, 2-3 vitlöksklyftor, skivade + färsk timjan
3.5 dl grädde, gärna mellan eller vispgrädde
2 dl lätt créme fraîche eller vanlig
1.5 msk kalvfond
2 tsk balsamvinäger
1 tsk honung
1 tsk kinesisk soja
70 - 140 g ädelost, tex kvibille gräddädel eller den ljusblå. smaka av!
Salt, svartpeppar
Sätt ugnen på 175 grader.
Putsa fläskytterfilén från fett och hinnor. Torka av köttet, krydda generöst med salt & svartpeppar. Bryn i en panna med smör ihop med vitlök och timjan. Ös gärna lite under stekningen.
Koka ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull.
Lägg köttet i en sockerkaks/brödform, sätt i en termometer, häll över såsen och ställ in i ugnen. Den ska upp till 65-68 grader.
Tillaga gärna klyftpotatis i aifryern eller samtidigt som köttet i ugnen (köttet tog ca 30 min).
Strö över någon färsk ört, kanske mer timjan, och servera med klyftpotatis & sallad.