Idag gör vi fläskfilé, som blir otroligt saftig och mör. Jag kör den i stekpanna för att få en härlig yta, öser den med smör och avsluta den i ugnen. Till det serveras en krämig ädelostsås, som är smakrik och djup i smaken. Helt perfekt och lyxig middag enligt mig!🍷
Original recept från www.instagram.com
July 17, 2025
1 st fläskfilé
Salt och svartpeppar
Olja och smör till stekning
140 g ädelost
20 g smör
2.5 dl grädde
1 dl créme fraiche
2 st finhackade schalottenlökar
0.5 st finhackad vitlök
1 tsk dijonsenap
Några stänk scherryvinäger
1 klyfta citronjuice
1 tsk soja
1 tsk kalvfond
1 nypa socker
0.5 dl finhackad gräslök
Rensa fläskfilén, salta och peppra, låt ligga framme cirka 30 minuter innan tillagning.
I en stekpanna, hetta upp och gå i med olja. Stek runt om till ordentligt fin stekyta.
Sänk värmen till medel, gå i med smör och ös fläskfilén nån minut och lägg sedan över den i ugnsform. Låt gå klart i ugnen till 65 grader (eller vad du önskar).
I en kastrull, gå i med 20 gram smör. När smöret är smält och slutat bubbla, gå i med schalottenlök och vitlök. Stek ett par minuter utan att det tar färg.
Stänk i Scherryvinäger och Citronjuice, stek ytterligare en minut.
Gå i med grädde och Créme Fraiche. Smaka upp med dijonsenap, soja, kalvfond och smula ner ädelosten.
Ge såsen ett uppkok, sänk sedan värmen och låt den puttra sakta till lagom konsistens. Smaka av med lite salt, socker och svartpeppar tills den smakar som du önskar.
Avsluta med finhackad gräslök innan servering.
Ta ut fläskfilén, låt vila 10 minuter och skär sedan upp den. Servera med den goda såsen och valfria tillbehör. Förslagsvis rostad potatis och fräscha grönsaker.