Det här är min variant på en italiensk klassiker! Denna pasta är så full av smak men det bästa är att den är så grymt enkelt att göra.
March 19, 2022
400 g penne rigate
200 g pancetta rökt
1 st silverlök
3 msk olivolja
10 cl vodka
1 st hela tomater i burk
1.5 msk torkad basilika
1 dl grädde
50 g pecorino (finriven)
1.5 dl pastavatten
Salt & peppar
Skalla och finhacka löken
Skiva upp pancettan
Häll upp tomaterna i en skål och krossa dom försiktigt med händerna. Tillsätt basilikan och salt & peppar. Ställ sen åt sidan.
Stek löken i olivoljan på låg värme tills den är gyllene.
Tillsätt pancettan och fortsätt steka på medelvärme i ca 4min.
Tillsätt vodkan och reducera i ca 2 min.
Tillsätt tomaterna och låt allt små puttra på lågvärme tills du reducerat bort allt vatten.
Koka nu pastan insaltat vatten i ca 2min mindre än vad förpackningen säger. Spara 1,5dl pasta vatten innan du häller av den färdiga pastan.
Tillsätt grädde i såsen och låt allt koka upp, rör ihop såsen så den får en härligt rosa färg.
Tillsätt pastan och pastavattet och rör om tills du fått en riktigt krämig konsistens.
Avsluta med att röra ner osten och servera.