Detta Ă€r ett recept som jag har bakat efter i mĂ„nga Ă„râŠ đ„° Receptet ger ca 20-30 st bullar, beroende pĂ„ hur stora man vill göra dem. Jag brukar göra 27 st (3 bakplĂ„tar med 9 st bullar pĂ„ vardera). Om ni tycker att receptet Ă€r för stort, sĂ„ gĂ„r det bra att halvera receptet. đ„° Tidpunkten för fettisdagen Ă€r rörlig. Den intrĂ€ffar 47 dagar före pĂ„sk, vilken i sin tur enligt kyrkokalendern intrĂ€ffar första söndagen efter första ecklesiastiska fullmĂ„nen efter 20 mars. Fettisdagen kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars (pĂ„ en tisdag).
Feb. 20, 2023
50 g jÀst (1 pkt för söta degar)
5 dl mjölk
125 g smör
1 dl strösocker
2 st Àgg
2 tsk mald kardemumma
1 tsk salt
14 (- 15) dl vetemjöl
Vatten
Mandelmassa
Vispad grÀdde
Florsocker
Obs! Tag ut jÀst, mjölk, smör och Àgg ur kylskÄpet en timme i förvÀg, sÄ det blir rumstempererat.
1. Smula jÀsten i en bunke (anvÀnd gÀrna en köksassistent eller en elvisp med degkrokar).
2. HÀll över den rumsvarma mjölken och blanda runt.
3. SkÀr smöret i bitar och rör ner det tillsammans med Àgg, strösocker, kardemumma, salt och 7 dl (hÀften av 14 dl) av vetemjölet.
4. Arbeta till en kladdig deg.
5. TillsÀtt sedan resten (7 dl) av vetemjölet.
7. FortsÀtt knÄda i maskin, minst 10 min (eller knÄda för hand i 20 min). Arbeta ihop till en blank fin deg som slÀpper bunkens kant.
8. StjÀlp upp degen pÄ ett mjölat bakbord.
9. Dela degen i 20-30 lika stora delar (beroende pÄ hur stora man vill göra dem).
10. Forma dem till runda bullar och lÀgg dem (med brett mellanrum) pÄ bakplÄtar med bakplÄtspapper.
11. LÄt jÀsa under bakduk i ca 1 timme.
12. SÀtt ugnen pÄ 200 grader (över- och undervÀrme).
13. GrÀdda bullarna i mitten av ugnen, ca 12-14 min (tills de Àr gyllenbruna pÄ toppen).
14. Pensla bullarna med vatten.
15. LÄt bullarna svalna pÄ galler under bakduk.
16. Frys dem sedan för att Àta senare eller gör fyllningen och servera direkt.
Servering: SkĂ€r av locket pĂ„ varje bulle. LĂ€gg i mandelmassan (blanda mandelmassa med lite mjölk, ev inkrĂ„met och rör om). Vispa grĂ€dden och spritsa den pĂ„ bullarna. LĂ€gg pĂ„ locken sist. Pudra över med lite florsocker. Förvara i kylskĂ„p fram till servering. Klart! đ
đĄTips! Om man Ă€r allergisk och inte kan Ă€ta mandelmassa, sĂ„ kan man göra kanelkrĂ€m istĂ€llet. KanelkrĂ€m: 150 g smör, rumstempererat 2 1/2 msk kanel 2 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker 300 g philadelphiaost, rumstempererad Vispa smör ljust och luftigt med elvisp eller assistent med ballongvisp. VĂ€nd ner philadelphiaosten, kanel, florsocker och vaniljsocker med en slickepott. Om blandningen skĂ€r sig sĂ€tter man bunken över ett vattenbad och rör runt tills lite har vĂ€rmts upp i botten. Ta bort frĂ„n vĂ€rmen och vispa med elvispen. Upprepa om det behövs för att fĂ„ en slĂ€t frosting. Blir den för lös kan man lĂ„ta den stĂ„ i kylen ett tag.