Över 60 minuter

Semlor

Eller som vi kallar dem i Skåne - fastlagsbullar. Saftiga vetebullar med rostad mandelmassa, fluffig grädde och florsocker som äts på både fastlagssöndagen och fettisdagen

emmasmatochmjölk

Feb. 18, 2023

Ingredienser

Vetebullar

25 g rumstempererad jäst för matbröd

2.5 dl rumstempererad mjölk

75 g rumstempererat smör

1 dl strösocker

1 st rumstempererat ägg

1 msk malen kardemumma

0.5 tsk salt

8 dl vetemjöl

Pensling

1 st ägg

1 msk vatten

1 nypa salt

Mandelmassa

75 g sötmandel med skal

0.75 dl florsocker

1 msk vatten

1 nypa salt

1 nypa vaniljsocker

Fyllning och dekoration

3 dl vispgrädde kylskåpskall

Florsocker

Gör så här

Ta ut alla kylskåpsingredienser några timmar i förväg

Ta ut alla kylskåpsingredienser några timmar i förväg

Smula jästen i en bunke (gärna i en köksassistent)

Häll över mjölken och blanda runt

Klicka i smöret

Tillsätt strösocker, ägg, kardemumma och hälften av mjölet

Arbeta till en kladdig deg

Tillsätt resten av mjölet och saltet

Fortsätt knåda i maskin i minst 10 minuter (20 minuter för hand). Degen ska vara rätt kladdig

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord

Dela degen i 10 lika stora delar - ca 100 g per del

Forma delarna till bollar och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar med gott om mellanrum

Låt jäsa under bakduk i 3 timmar

Sätt ugnen på 200°C över- och undervärme

Vispa ihop ägg, vatten och salt inför penslingen

Pensla bullarna med äggblandningen

Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter till de har fått lite färg

Låt svalna på galler under bakduk och gör mandelmassan under tiden

Dra ner ugnen till 175°C

Lägg sötmandlarna på en bakplåtspappersklädd plåt

Rosta i mitten av ugnen i ca 10 minuter

Häll över sötmandlarna i en matberedare och mixa till en mjölig mandelblandning

Tillsätt florsocker, vatten, salt och vaniljsocker och mixa till en spritsbar konsistens

Låt vila i rumstemperatur

Klipp triangulära lock till bullarna med hjälp hjälp av en sax

Vispa grädden i en bunke med elvisp på medelhastighet till mjuka toppar

Fyll bullarna med mandelmassa

Spritsa på grädden

Lägg på locket och pudra på florsocker

Ät och njut med ett stort glas mjölk

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.