Eller som vi kallar dem i Skåne - fastlagsbullar. Saftiga vetebullar med rostad mandelmassa, fluffig grädde och florsocker som äts på både fastlagssöndagen och fettisdagen
Feb. 18, 2023
25 g rumstempererad jäst för matbröd
2.5 dl rumstempererad mjölk
75 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 st rumstempererat ägg
1 msk malen kardemumma
0.5 tsk salt
8 dl vetemjöl
1 st ägg
1 msk vatten
1 nypa salt
75 g sötmandel med skal
0.75 dl florsocker
1 msk vatten
1 nypa salt
1 nypa vaniljsocker
3 dl vispgrädde kylskåpskall
Florsocker
Ta ut alla kylskåpsingredienser några timmar i förväg
Ta ut alla kylskåpsingredienser några timmar i förväg
Smula jästen i en bunke (gärna i en köksassistent)
Häll över mjölken och blanda runt
Klicka i smöret
Tillsätt strösocker, ägg, kardemumma och hälften av mjölet
Arbeta till en kladdig deg
Tillsätt resten av mjölet och saltet
Fortsätt knåda i maskin i minst 10 minuter (20 minuter för hand). Degen ska vara rätt kladdig
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord
Dela degen i 10 lika stora delar - ca 100 g per del
Forma delarna till bollar och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar med gott om mellanrum
Låt jäsa under bakduk i 3 timmar
Sätt ugnen på 200°C över- och undervärme
Vispa ihop ägg, vatten och salt inför penslingen
Pensla bullarna med äggblandningen
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter till de har fått lite färg
Låt svalna på galler under bakduk och gör mandelmassan under tiden
Dra ner ugnen till 175°C
Lägg sötmandlarna på en bakplåtspappersklädd plåt
Rosta i mitten av ugnen i ca 10 minuter
Häll över sötmandlarna i en matberedare och mixa till en mjölig mandelblandning
Tillsätt florsocker, vatten, salt och vaniljsocker och mixa till en spritsbar konsistens
Låt vila i rumstemperatur
Klipp triangulära lock till bullarna med hjälp hjälp av en sax
Vispa grädden i en bunke med elvisp på medelhastighet till mjuka toppar
Fyll bullarna med mandelmassa
Spritsa på grädden
Lägg på locket och pudra på florsocker
Ät och njut med ett stort glas mjölk