Créme Brûlée (fransk klassiker)

Cème brûlée, är en dessert där de viktigaste ingredienserna är socker, ägg, grädde, mjölk och vanilj. Den tillagas ofta i separata portionsskålar i ugn, ibland i vattenbad, och serveras kall med ett tunt, karamelliserat lager av socker på ytan. Ursprungligen är det en fransk dessert, noterad för första gången 1691 av François Massialot och besläktad med den traditionella katalanska desserten crema catalana. Till jul eller nyår så kan man smaksätta den med 1 tsk mald kardemumma och efter grillning toppa den med lite kanel och bär samt hela stjärnanis. 💡Tips! Har du ingen brännare? Alternativt: Sätt ugnen på 250 grader (grillfunktion). Strö över strösocker och placera brûléerna längst upp i ugnen tills sockret har smält och fått en fin färg. Det ska gå väldigt snabbt ca 2-3 minuter.

Helén ”Nenne” Mattsson

Feb. 18, 2023

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.