Cème brûlée, är en dessert där de viktigaste ingredienserna är socker, ägg, grädde, mjölk och vanilj. Den tillagas ofta i separata portionsskålar i ugn, ibland i vattenbad, och serveras kall med ett tunt, karamelliserat lager av socker på ytan. Ursprungligen är det en fransk dessert, noterad för första gången 1691 av François Massialot och besläktad med den traditionella katalanska desserten crema catalana. Till jul eller nyår så kan man smaksätta den med 1 tsk mald kardemumma och efter grillning toppa den med lite kanel och bär samt hela stjärnanis. 💡Tips! Har du ingen brännare? Alternativt: Sätt ugnen på 250 grader (grillfunktion). Strö över strösocker och placera brûléerna längst upp i ugnen tills sockret har smält och fått en fin färg. Det ska gå väldigt snabbt ca 2-3 minuter.
Feb. 18, 2023
1 st vaniljstång
6 st äggulor
1.5 dl strösocker
1 dl mjölk
4 dl vispgrädde
Strösocker/farinsocker till att bränna på toppen
Sätt ugnen på 150 grader.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt till en kastrull med mjölk, grädde och socker.
Låt mjölken, grädden och sockret nästan koka upp, rör då och då, så att sockret löser sig och ta sedan av värmen och låt stå att dra.
Vispa under tiden äggulorna.
Tillsätt äggulorna medan mjölken fortfarande är varm under kraftig vispning.
Häll smeten i portionsformar.
Ta fram en långpanna med hög kanter. Koka upp 1,5 liter vatten.
Ställ formarna i pannan.
Häll i hett vatten upp till halva kanten på formarna.
Grädda creme bruleen i cirka en timme i nedre delen av ugnen. Använder du breda och platta formar som på bilden går det snabbare ca 40 minuter.
Ta ut och låt svalna. Låt kallna i kylen.
Hit kan du förbereda creme brulee och ha i kylen.
Vid servering är det bara att kandera strösocker/farinsocker på toppen. Det kan du göra med en gasbrännare eller med grillen i ugnen. Sätt då ugnen på max grill.
Sätt dem tätt under grillelementet tills sockret mörknar eller bränn med gasbrännare. OBS! det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket (därför är det bra om Crème brûléen är kall).